Κλιµατισµός

Ζώντας σε λάθος σχεδιασµένα κτίρια, σε απάνθρωπες πόλεις δίχως πράσινο, φτάσαµε στο σηµείο να θεωρούµε αυτονόητη την εγκατάσταση κλιµατιστικών στα σπίτια µας προκειµένου να δροσιστούµε το καλοκαίρι. Έτσι, ένα σηµαντικό ποσοστό της ισχύος της ΔΕΗ τους καλοκαιρινούς µήνες καταναλώνεται από εκατοµµύρια κλιµατιστικά που αυξάνουν συν τω χρόνω, ενώ ο κίνδυνος συχνών µπλακ άουτ είναι πλέον ορατός.
Μην προχωρήσετε σε αγορά κλιµατιστικού πριν εξαντλήσετε τις εναλλακτικές λύσεις.
- Εξαντλείστε τις δυνατότητες φυσικού δροσισµού.
Βάλτε ανεµιστήρες οροφής.
- Αξιοποιήστε το γεωθερµικό κλιµατισµό.
- Σκεφτείτε τη λύση του ηλιακού κλιµατισµού αν έχετε επιχείρηση.
Όταν πλέον έχουν εφαρµοστεί όλα τα κατάλληλα προληπτικά µέτρα για τη µείωση των ψυκτικών φορτίων και την εκµετάλλευση φυσικών και υβριδικών συστηµάτων δροσισµού, µπορεί κάποιες φορές να χρειαστεί η εγκατάσταση και λειτουργία κλιµατιστικών µονάδων που θα καλύψουν κάποιες επιπλέον ανάγκες. Τα νέου τύπου συστήµατα είναι συνήθως αντλίες θερµότητας που αποδίδουν 2,5 µε 3,3 φορές περισσότερο απ’ ότι καταναλώνουν.
Εγκαταστήστε το κατάλληλο µέγεθος κλιµατιστικού ανάλογα µε το µέγεθος του χώρου (επιφάνεια δαπέδου, όγκο) και τα ψυκτικά φορτία. Μια µεγάλη µονάδα δεν είναι απαραίτητα καλύτερη γιατί δε θα ψύξει τον χώρο οµοιόµορφα. Η σωστά διαστασιολογηµένη µονάδα λειτουργεί πιο αποδοτικά για περισσότερο χρόνο, σε αντίθεση µε µια µεγαλύτερη µονάδα που κάνει συνεχείς κύκλους λειτουργίας. Η απόδοση του συστήµατος βελτιώνεται όταν το εξωτερικό τµήµα του µηχανήµατος προστατεύεται από την άµεση έκθεσή του στον ήλιο και τους ισχυρούς ανέµους. Η τοποθέτηση της εσωτερικής µονάδας γίνεται σε συνάρτηση µε την γεωµετρία του χώρου. Η διεύθυνση του αέρα ρυθµίζεται από τα πτερύγια της µονάδας να έχει κατεύθυνση προς τα πάνω, αφού ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος και κινείται προς τα κάτω. Ο καθαρισµός των φίλτρων της εσωτερικής µονάδας είναι απαραίτητος µια φορά τον µήνα ή ανάλογα µε την χρήση.Επιλογή κλιµατιστικού
Ένας χονδρικός κανόνας για να υπολογίσετε σωστά την ψυκτική ικανότατητα του κλιµατιστικού σας (διαιρούµενου τύπου ή αλλιώς split unit) είναι ο εξής: (Επιφάνεια δωµατίου) χ 100 χ 3.000 = τα Btu/h του κλιµατιστικού.
Για παράδειγµα, αν θέλετε να βάλετε κλιµατιστικό σε ένα δωµάτιο 36 τετραγωνικών µέτρων, το σωστό µέγεθος είναι: 36 χ 100 χ 3.000 = 6.600 Btu/h. Άρα θα βάλετε ένα κλιµατιστικό των 7.000 Btu/h. Δεν χρειάζεστε µεγαλύτερο.
Ένα δεύτερο πράγµα που πρέπει να κοιτάξετε είναι το πόσο ενεργειακά αποδοτικό είναι το κλιµατιστικό που θα αγοράσετε. Η κοινοτική νοµοθεσία επιβάλλει όλα τα νέα κλιµατιστικά να έχουν µια ετικέτα µε την «ενεργειακή σήµανση» της συσκευής. Επιλέξτε ενεργειακή κατηγορία Α ή έστω Β, όχι χειρότερη. Αν δεν υπάρχει ενεργειακή σήµανση, τότε ρωτήστε τον πωλητή για κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά και συγκεκριµένα για το συντελεστή ενεργειακής απόδοσης (COP, Coefficient of Performance) και το βαθµό ενεργειακής απόδοσης (EER, Energy Efficiency Ratio). Το COP για τα µικρά κλιµατιστικά πρέπει να είναι µεγαλύτερο από 3,4 και το EER µεγαλύτερο από 3. Μη συµβιβαστείτε µε τίποτα λιγότερο.


Προσοχή στο ψυκτικό
Το πρόβληµα µε τα κλιµατιστικά δεν είναι µόνο ότι είναι ενεργοβόρα. Δυστυχώς, ένα άλλο πρόβληµα είναι συνήθως το ψυκτικό που χρησιµοποιούν. Παλιότερα, τα χρησιµοποιούµενα ψυκτικά κατέστρεφαν το όζον της στρατόσφαιρας. Σήµερα η κατάσταση έχει αλλάξει, µόνο που τα νέα ψυκτικά είναι ισχυρότατα αέρια του θερµοκηπίου και απειλούν το κλίµα της Γης.
Μάθετε περισσότερα, διαβάζοντας τη σχετική έκθεση της Greenpeace «Ψύξη και κλιµατισµός χωρίς υπερθέρµανση του πλανήτη».  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site