Οικολογική οδήγηση

Το «Πράσινο + Μπλε» παρουσιάζει τους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουν οι οδηγοί για την προστασία του περιβάλλοντος.
«E co-driving» ή οικολογική οδήγηση είναι ένας έξυπνος τρόπος οδήγησης, ο οποίος συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο θερμοκηπίου και βασίζεται στο χαμηλό αριθμό στροφών.
Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, από τις συνήθειες των Αθηναίων, όπως θα μπορούσε να διαπιστώσει κάθε οδηγός σε αυτήν την πόλη!
Πόσο οικολογικά μπορούμε να οδηγήσουμε;
Οι οδηγοί των Ελληνικών πόλεων,δεν έχουν οικολογική συμπεριφορά στο τιμόνι γιατί κανείς δεν τους έχει εκπαιδεύσει να έχουν. Το βασικό λάθος που κάνει ένας οδηγός στην πόλη είναι ότι γκαζώνει.
Περιμένει να φτάσουν και να ξεπεράσουν πολλές φορές τις 3.000 οι στροφές για να αλλάξει ταχύτητα. Έχει μάθει να δίνει στροφές, γιατί νομίζει πως έτσι κερδίζει χρόνο.
Πρόβλημα όμως δημιουργεί επίσης η συνεχής αλλαγή ταχυτήτων. Μέσα σε κατοικημένη περιοχή οι οδηγοί αλλάζουν πάνω από 60 φορές δευτέρα-τρίτη!
Στη δε κίνηση υπάρχουν κι εκείνοι που, αντί να έχουν νεκρά, είναι μονίμως με πρώτη και μαρσάρουν!
Αναρωτιέται κανείς: τι θα κερδίσει ο κάθε οδηγός αν φύγει λίγα δευτερόλεπτα πιο γρήγορα;
Είναι όμως πολλά εκείνα που δεν γνωρίζει ο κόσμος. Kαι κυρίως ότι σε, ίσο χρόνο ταξιδιού, με τον καινούργιο οικολογικό τρόπο οδήγησης κερδίζει 5-10% εξοικονόμηση καυσίμου, 10-25% λιγότερα ατυχήματα, σημαντική μείωση της ηχορύπανσης, μείωση κόστους συντήρησης οχήματος, ακόμα και μείωση του άγχους κατά την οδήγηση.
Στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ecodriving » συμμετέχουν μαζί με την Ελλάδα άλλες επτά χώρες της Ευρώπης: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Φινλανδία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία.


1. Αλλάξτε ταχύτητα στις 2.000 με 2.500 στροφές.
2. Οδηγείτε σταθερά, χρησιμοποιώντας τις μεγάλες ταχύτητες του κιβωτίου. Απoφύγετε άσκοπα φρεναρίσματα ή αλλαγές ταχυτήτων.
Τα συστήματα διατήρησης σταθερής ταχύτητας, τα γνωστά ως «cruise control», βοηθούν αποφασιστικά στην ήπια οδήγηση με σταθερή ταχύτητα.
3. Επιβραδύνετε ομαλά, αφήνοντας νωρίς το γκάζι.
4. Σβήστε τον κινητήρα ακόμη και σε σύντομες στάσεις (άνω του 1 λεπτού).
5. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου σας τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Πίεση μικρότερη κατά 25% σημαίνει περίπου 2% περισσότερο καύσιμο.
6. Αποφύγετε τη μεταφορά περιττών φορτίων και χρήση σχαρών οροφής.
Κάθε πρόσθετο εξάρτημα που τοποθετείτε στο όχημα αυξάνει την αεροδυναμική αντίσταση και επομένως και την κατανάλωση καυσίμου.
7. Χρησιμοποιήστε κλιματισμό μόνο όταν είναι απαραίτητος. Μην τον ρυθμίζετε κάτω από τους 23οC. Άσκοπη χρήση του κλιματιστικού οδηγεί μέχρι και σε 20% μεγαλύτερη κατανάλωση.
8. Στις ανηφόρες κινηθείτε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα του κιβωτίου και χρησιμοποιήστε σχεδόν όλο το γκάζι. Στις κατηφόρες εκμεταλλευτείτε την ταχύτητα που αποκτά το όχημα χωρίς να πατάτε γκάζι.
9. Οδήγηση σε στροφές. Επιβραδύνετε ομαλά πριν από τη στροφή,εάν είναι δυνατόν χωρίς τη χρήση φρένου. Η επιτάχυνση και το βίαιο φρενάρισμα πριν από κάθε στροφή αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου και είναι και επικίνδυνα.
10. Κάντε σωστή και τακτική συντήρηση του οχήματος.  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site