Το κίνημα της Slow Food

Στο πρόσφατο 3ο Παγκόσµιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έγινε στο Τορίνο, µια από τις πλέον εντυπωσιακές οµιλίες ήταν του Κάρλο Πετρίνι του προέδρου της Slow Food.
O Κ. Πετρίνι επιτέθηκε στην πολιτική των ΗΠΑ που προσπαθεί να επιβάλει τα µεταλλαγµένα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσµο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόµη και στη «βοήθεια» προς τον Τρίτο Κόσµο οι ΗΠΑ στέλνουν και µεταλλαγµένα, ενώ δίνουν µάχη στον Παγκόσµιο Οργανισµό Εµπορίου και στις διεθνείς διαπραγµατεύσεις για να µπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα τα µεταλλαγµένα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και µάλιστα χωρίς σήµανση, ώστε να µην ξέρει ο κόσµος τι τρώει και να µην µπορεί να επιλέγει.
Ο Κάρλο Πετρίνι εντόπισε το πρόβληµα της σύγχρονης διατροφής και γεωργίας στη λογική της βιοµηχανίας που εφαρµόστηκε στη γεωργία. Τόνισε ότι πρέπει να µπει ένα φρένο στη βιοµηχανοποίηση της γεωργίας. Η επιδίωξη της µεγιστοποίησης της παραγωγής οδήγησε στη χρήση των χηµικών λιπασµάτων µε σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη φύση όσο και στην υγεία µας. Τώρα, οδηγούµαστε στις γενετικές επεµβάσεις και στην εισβολή των µεταλλαγµένων. Είναι επιτακτική η ανάγκη µιας πολιτιστικής επανάστασης, γιατί πλέον δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει να ξανασυζητήσουµε το διατροφικό ζήτηµα, η γαστρονοµία πρέπει να αντιµετωπιστεί διεπιστηµονικά. Είναι ανάγκη να αποβιοµηχανοποιήσουµε τη γεωργία. Πρέπει να αξιοποιηθούν οι παραδοσιακές γνώσεις των αγροτών, οι οποίες πρέπει να µπουν σε ισότιµο διάλογο µε τις επιστηµονικές γνώσεις. Πρότεινε ακόµη ο Πετρίνι να εγκαταλείψουµε ακόµη και τη χρήση του όρου «καταναλωτής», ο οποίος πρέπει να αντικατασταθεί µε τον όρο «συµπαραγωγός».
Η Slow Food ξεκίνησε από το Τορίνο.
Ιδρύθηκε το 1986, αρχικά ως Ιταλική οργάνωση που στη συνέχεια από το 1989 έγινε διεθνής και πήρε το σηµερινό της όνοµα (www.slowfood.com) Αφορµή για την ίδρυσή της ήταν η δηµιουργία ενός καταστήµατος φαστ φουντ στην Πιάτσα ντι Σπάνια, µια πλατεία της Ρώµης, σύµβολο του Ιταλικού πολιτισµού. Τότε άρχισε πλέον αρκετός κόσµος να συνειδητοποιεί την ανάγκη να προστατευτεί η διατροφική παράδοση και ο πολιτισµός της Ιταλίας αρχικά και στη συνέχεια έγινε συνειδητή η ανάγκη να προστατευτούν οι τοπικές διατροφικές παραδόσεις και οι τοπικοί πολιτισµοί σε όλο τον κόσµο, απέναντι στη βιοµηχανοποίηση της γεωργίας και την πολιτιστική οµογενοποίηση που προσπαθεί να επιβάλει η οικονοµική παγκοσµιοποίηση.
Η Slow Food έχει 40.000 µέλη στην Ιταλία και συνολικά 80.000 µέλη σε όλο τον κόσµο σε 104 συνολικά χώρες. Είναι Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση. Προσπαθεί να συνδυάσει την ηθική µε την ευχαρίστηση ή, αλλιώς να προωθήσει την οικολογική γαστρονοµία, την ποικιλία των γεύσεων, τη βιοτεχνική παραγωγή τροφής, την παραγωγή µικρού µεγέθους, τις βιώσιµες προσεγγίσεις στο ψάρεµα και την κτηνοτροφία.
Η Slow Food καταγράφει τα απειλούµενα µε εξαφάνιση είδη φυτών και ζώων και τα εντάσσει στη λεγόµενη Κιβωτό της Γεύσης. Υποστηρίζει τις παραδοσιακές καλλιεργητικές µεθόδους, προσπαθεί να σώσει ονοµαστά προϊόντα διατροφής και τους τόπους προέλευσής τους, ιδίως στις αναπτυσσόµενες χώρες. Απονέµει το Βραβείο για την
Υπεράσπιση της Βιοποικιλότητας σε άτοµα ή οµάδες για την παραδειγµατική εργασία τους για την προστασία της βιοποικιλότητας. Ενισχύει οικονοµικά πρωτοβουλίες για την προστασία της βιοποικιλότητας µέσα από ένα ίδρυµα που έχει δηµιουργήσει σε συνεργασία µε την Περιφέρεια της Τοσκάνης της Ιταλίας.
Οργανώνει ακόµη εκπαιδευτικά προγράµµατα για όλες τις βαθµίδες εκπαίδευσης, ενώ από πέρσι (2004) ξεκίνησε τη λειτουργία του Πανεπιστηµίου των Γαστρονοµικών Επιστηµών στο Pollenzo και το Colorno της Ιταλίας (www.unisg.it)
Το Πανεπιστήµιο έχει τρίχρονες σπουδές για την απόκτηση πτυχίου, δίχρονη ειδίκευση (Επικοινωνία Τροφών ή Διαχείριση Τροφών) και δίχρονο µεταπτυχιακό κύκλο (στις Γαστρονοµικές Επιστήµες και τα Προϊόντα Ποιότητας ή στη Διατροφική Κουλτούρα). Στα πλαίσια του Προγράµµατος του Πανεπιστηµίου οι φοιτητές κάνουν πρακτικές στην Ιταλία και στην Ευρώπη (στη Σικελία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Καµπανία, την Τοσκάνη κ.ά.). Στη διάρκεια αυτών των πρακτικών που είναι τρεις κάθε χρόνο και διαρκούν δυο βδοµάδες σε κάθε µία από τις τρεις οι φοιτητές επισκέπτονται τη συγκεκριµένη περιοχή και µελετούν από κοντά τη διατροφική κουλτούρα, τις καλλιεργητικές µεθόδους, µιλάνε µε αγρότες και παρακολουθούν σεµινάρια. Το Πανεπιστήµιο της Γαστρονοµίας έχει ιδρυθεί από τη Slow Food και δυο Ιταλικές Περιφέρειες, το Piedmont (περιοχή Τορίνο) και την Emiglia – Romagna.
H Slow Food έχει δηµιουργήσει επίσης το Δίκτυο Terra Madre, το οποίο τον Οκτώβριο του 2004 συγκέντρωσε 5.000 άτοµα από όλο τον κόσµο στο Τορίνο (www.terramadre2004.org) σε µια προσπάθεια σύνδεσης της επιστήµης, της εµπειρικής γνώσης των αγροτών, της δηµιουργικότητας και των παραδοσιακών γνώσεων των αγροτών.
Έχει ακόµη δηµιουργήσει εργαστήρια γεύσης στα σχολεία, οργανώνει σεµινάρια για εκπαιδευτικούς και έχει εκδώσει ένα διδακτικό εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς για το πώς να προωθήσουν τον προβληµατισµό αυτό για τη βιοποικιλότητα, τη διατροφική κουλτούρα και τις τοπικές παραδόσεις στα σχολεία.
Η ιδέα της Slow Food, ενός αντίπαλου δέους στην κυριαρχία των φαστ φουντ, της βιοµηχανοποιηµένης –πλαστικής- διατροφής, ενός κινήµατος που αντιστέκεται στην ισοπέδωση των τοπικών πολιτισµών και των τοπικών παραδόσεων διατροφής, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική σε µια εποχή που κινδυνεύει η υγεία µας, η οικολογική ισορροπία, η ίδια η επιβίωσή µας από τη λαίλαπα της οικονοµικής παγκοσµιοποίησης. Να υπερασπίσουµε τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, τον τοπικό πολιτισµό, την οικολογική ισορροπία, να µην αφήσουµε µια χούφτα πολυεθνικές να ελέγξουν όλο το κύκλωµα της διατροφής µε καταστροφικές συνέπειες για τη φύση και την υγεία µας.  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site