Βιοκαύσιµα και συµπληρώµατα διατροφής...από «άχρησ

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις των ερευνητών του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας τα χαλασµένα καρπούζια µπορούν να χρησιµοποιούνται για την παραγωγή διατροφικών συµπληρωµάτων και βιοκαυσίµων.
Συγκεκριµένα, ο χυµός του καρπουζιού µπορεί να υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία για την αποµόνωση λυκοπένιου και L-κιτρουλλίνης, δύο διατροφικών συµπληρωµάτων για τα οποία υπάρχει αρκετή ζήτηση ώστε η µέθοδος να είναι οικονοµικά βιώσιµη.
Το λυκοπένιο, η ουσία που δίνει το κόκκινο χρώµα στο καρπούζι και την τοµάτα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ η κιτρουλλίνη έχει την ιδιότητα να διαστέλλει τα αγγεία και ίσως αποδειχθεί χρήσιµη κατά της υπέρτασης.
Επιπλέον η µέθοδος αποµόνωσης των δύο ουσιών αποδίδει 0,4 γραµµάρια καύσιµης βιοαιθανόλης ανά γραµµάριο σακχάρων καρπουζιού.
«Περίπου το 20% της ετήσιας σοδειάς καρπουζιού αφήνεται στο χωράφι εξαιτίας επιφανειακών δυσχρωµιών ή παραµορφώσεων. Δείξαµε ότι ο χυµός αυτών των καρπουζιών είναι πηγή σακχάρων που µπορούν να υποστούν άµεσα ζύµωση» αναφέρει ο επικεφαλής των ερευνητών Ουέιν Φις.  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site