Μεσογειακή διατροφή

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΦΟΝΤΟΡ, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος,πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, καθηγήτρια στο ΙΔΕΚΕ ΗλιούποληςΗ διατροφή των ατόμων που ζουν στις χώρες της νότιας Ευρώπης από το 1960 αποτελεί τη βάση μιας υγιεινής διατροφής, η οποία ονομάζεται μεσογειακή διατροφή.
Η μεσογειακή διατροφή έκανε διάσημη την Ελλάδα οδηγώντας τους ειδικούς ανά τον κόσμο να στρέψουν τον ενδιαφέρον τους στο «φαινόμενο της Κρήτης», όπως ονομάστηκε, χάρη στη μακροζωία του πληθυσμού του νησιού.
Η κύρια μελέτη όσον αφορά τον μεσογειακό τρόπο διατροφής είναι η περίφημη έρευνα των Επτά Χωρών.
Αυτή η έρευνα είναι μία από τις δύο διαχρονικότερες επιδημιολογικές μελέτες (μαζί με εκείνη του Φράμιγχαμ των ΗΠΑ) που έχουν ποτέ διεξαχθεί, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.
Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από πολλούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (δημητριακά, λαχανικά, όσπρια και φρούτα), καθώς και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Υψηλή αναλογία σε μονοακόρεστα προς κορεσμένα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο)
2. Μέτρια κατανάλωση αιθυλικής αλκοόλης (κόκκινου κρασιού)
3. Υψηλή κατανάλωση οσπρίων
4. Υψηλή κατανάλωση δημητριακών (και ψωμιού)
5. Υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
7. Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος
8. Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών.
Στη βάση της μεσογειακής διατροφής είναι οι τροφές (κυρίως μη επεξεργασμένες) πλούσιες σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, κουσκούσι, καλαμπόκι, πλιγούρι, άλλα δημητριακά και πατάτα.
Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε ενέργεια, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών είναι πολύ ευεργετική για την πρόληψη
καρδιαγγειακών ασθενειών και καρκίνου.
Μία από της κύριες διαφοροποιήσεις της μεσογειακής διατροφής και του κλασικού τρόπου διατροφής είναι η σύστασή της σε λίπος.
Η μεσογειακή διατροφή προτείνει αμέσως μετά τα φρούτα και τα λαχανικά σε καθημερινή βάση την κατανάλωση ελαιολάδου, ενώ ο δεύτερος θεωρεί το ελαιόλαδο
πηγή λίπους και συνιστάται να χρησιμοποιείται σπανίως.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν, στις ημέρες μας, μία από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Αυτά τα νοσήματα ήταν άγνωστα στην Ελλάδα του παρελθόντος, ενώ σήμερα υπάρχει συνεχής αύξηση των θανάτων στη χώρα μας από καρδιαγγειακά και άλλα χρόνια νοσήματα, λόγω υιοθέτησης των διατροφικών συνηθειών του δυτικού κόσμου. Συμπερασματικά, προτείνεται ανεπιφύλακτα η επιστροφή στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία μας.  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site