Διατροφή Κατά των ιώσεων

Του Δημητρούλη Εμμανουήλ Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Διανύουμε ένα πολύ δύσκολο χρονικό διάστημα όπου η νέα γρίπη μαζί με τις γνωστές ιώσεις του φθινοπώρου απειλούν την υγεία μας. Ένα υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που προστατεύει και θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ιικές απειλές. Ο σημαντικότερος παράγοντας που διαμορφώνει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστη¬μα είναι η υγιεινή διατροφή, όπως έχει καταδείξει πληθώρα επιστημονικών μελετών.
Το κλειδί στην πρόληψη των ιώσεων είναι η υιοθέτηση μακροπρόθεσμων καλών διατροφικών συνηθειών. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ασθενήσουμε για να εφαρμόσουμε υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, αλλά θα πρέπει σε καθημερινή βάση να μεριμνούμε για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας μέσω της φυσικής διατροφής.
Τα φυσικά τρόφιμα είναι οι καλύτερες πηγές θρεπτικών συστατικών, καθώς τα παρέχουν σε μοναδικούς συνδυασμούς. Για παράδειγμα, ένα πορτοκάλι πλεονεκτεί σε σχέση με ένα συμπλήρωμα βιταμί¬νης C, αφού είναι καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης B6 και αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών.
Ενώ, γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι πολύ μεγάλες ποσότητες πρόσληψής της δεν επιφέρουν επιπλέον προστασία κατά των ιώσεων. Συνολικά γνωρίζουμε ότι για την προστασία από ιώσεις πρέπει να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά, ώστε να προσλαμβάνονται οι ποσότητες βιταμινών C, A και Ε που απαιτούνται.
Από καθαρά διατροφικής απόψεως λοιπόν, θα πρέπει στη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Δυστυχώς, οι περισσότεροι τείνουν να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Πρέπει σε καθημερινή βάση να καταναλώνονται τουλάχιστον 3 μερίδες λαχανικών (3 κούπες) και 3 μερίδες φρούτων (3 φρούτα) για να παρέχονται στον οργανισμό οι απαραίτητες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά και μέταλλα.
Ένας τρόπος να αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι οι φυσικοί χυμοί.
Παρασκευάστε 2 φυσικούς χυμούς την ημέρα, ιδανικά σε αποχυμωτή, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Πορτοκάλι, γκρέιπ φρουτ, μήλο, ακτινίδιο, μπανάνα, καρότο, ντομάτα, είναι όλα φρούτα και λαχανικά εποχής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στους φυσικούς χυμούς σας, προσδίδοντας ποικιλία στη διατροφή σας που θα σας καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και θα αναζωογονήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Επιπλέον, εφαρμόστε τακτικές εμπλουτισμού όλων των γευμάτων σας με φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, προσθέστε φρούτο στο πρωινό γάλα με δημητριακά, στο βραδινό γιαούρτι, στη μεσημεριανή σαλάτα και πιείτε φυσικούς χυμούς με τα κυρίως γεύματά σας.
Προσθέστε επίσης λαχανικά σε όλα τα φαγητά που μαγειρεύετε, στο τοστ ή το σάντουιτς, ενώ ποτέ μην τρώτε κυρίως γεύμα χωρίς σαλάτα.
Φυσικά, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι οι μόνες ομάδες τροφίμων που είναι σημαντικές για την αποφυγή των ιώσεων. Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιέχει άπαχα κρεατικά, πουλερικά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, όσπρια, προϊόντα ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς. Οι πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και οι ξηροί καρποί παρέχουν στον οργανισμό τα αμινοξέα, απα¬ραίτητα δομικά συστατικά για τις μονάδες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπρόσθετα, οι παραπάνω ομάδες τροφίμων είναι πλούσιες σε σίδηρο και ψευδάργυρο, θρεπτικά συστατικά των οποίων η έλλειψη συσχετίζεται με αδύναμο και αναποτελεσματικό σε αντιμετώπιση λοιμώξεων ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα (πέστροφα, σουσάμι, σαρδέλα, ξηροί καρποί, κολιός) έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως και το β-καροτένιο (καρότα).
Οπωσδήποτε, η αποφυγή χαμηλών σε θρεπτική αξία τροφίμων είναι σημαντική. Υπερβολική πρόσληψη τροφίμων με πολλή ζάχαρη, κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, παρέχει πολλές θερμίδες, ενώ είναι φτωχή σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι αυστηρές δίαιτες πολύ χαμηλών θερμί¬δων, λόγω της έλλειψης ενέργειας και ζω¬τικών θρεπτικών συστατικών που παρου¬σιάζεται καταπονούν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν το ρίσκο προσβολής από κάποια ίωση.
Παρότι, όπως προαναφέρθηκε, η πρόληψη είναι σημαντική, η σωστή διατροφή είναι αποτελεσματική και για την καταπολέμηση της γρίπης μετά την προσβολή. Συνεπώς, χρειάζεται να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα ποιοτικά γεύμα¬τα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.
Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης και ανάρρωσης από μια ίωση οι θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού είναι αυξημένες και άρα πρέπει να προσλαμβάνεται περισσότερη ενέργεια από την τροφή, γι αυτό το λόγο ακόμα και όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερη όρεξη, δεν πρέπει να χάνονται γεύματα. Τέλος, η πρόσληψη υγρών (τουλάχιστον 2 lt) ημερησίως είναι απαραίτητη για την αποφυγή αφυδάτωσης.  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site