Από τους Χ.Υ.Τ.Α... στους Χ.Υ.Τ.Υ!

Τ ο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά και την πόλη μας.
Όλα τα απορρίμματα συγκεντρώνονταν μέχρι πρότινος στην χωματερή όπου είτε ...καίγονταν είτε παρέμεναν εκεί, με την απειλή να μολύνουν και την ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου.
Από την άλλη η δημιουργία και λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α ( Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ) δεν είναι μία μακροχρόνια λύση καθώς από μόνη της δεν εξασφαλίζει την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Πρέπει επίσης να υπολογίσουμε πως είναι σαφείς οι εντολές που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τις οποίες οι Χ.Υ.Τ.Α. θα μετατραπούν σε Χ.Υ.Τ.Υ. ( Χώρους Υγει-
ονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) όπου τα απορρίμματα θα αντικατασταθούν από τα υπολείμματα της διαλογής.
Ότι δε μπορεί πλέον να ανακυκλωθεί, θα οδηγείται εκεί.
Στην προσπάθεια να εντάξουν την ανακύκλωση στην καθημερινή ζωή αλλά και στη συνείδηση όλων μας, η Περιβαλλοντική ομάδα του ΕΠΑ.Λ Ναυπάκτου πραγματοποίησε συναντήσεις στο σχολείο, συζητήσεις σε θέματα ενημέρωσης σχετικά με την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, τα ανακυκλώσιμα υλικά και την «απόρριψη» διάφορων ηλεκτρικών μικροσυσκευών.
Στα πλαίσια των δράσεων αυτών οι 23 μαθητές - μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας, μαζί με τους επικεφαλής καθηγητές τους κον Αριστοτέλη Αλτανόπουλο και κον Παναγιώτη Υφαντή πραγματοποίησαν μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του κέντρου και παρακολούθησαν το σχετικό πρόγραμμα.
Έμαθαν για την αξιοποίηση των απορριμμάτων μέσα από την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών.
Η ποσότητα και ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στον Χ.Υ.Τ.Α. πρέπει να μειωθεί, ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο χρόνος ζωής του.
Αν και τοποθετήθηκαν μπλε κάδοι σε ολόκληρη την πόλη, εξ’ αιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης, υπάρχει ακόμα σύγχυση προκαλώντας αρκετά προβλήματα.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να μη λειτουργεί σωστά η ανακύκλωση στην πόλη μας.
Μέσα από τις δράσεις και τις συζητήσεις της Περιβαλλοντικής Ομάδας αποκτούνται, γνώσεις και εμπειρίες που βοηθούν στην ανάπτυξη στάσης ζωής με ευθύνη ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, περιβαλλοντική συνείδηση και η καλλιέργεια
και συνειδητοποίηση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη.
Ταυτόχρονα με το συγκεκριμένο θέμα οι μαθητές, γνώρισαν, αναζήτησαν και εξοικειώθηκαν με τους σύγχρονους και ολοκληρωμένους τρόπους διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων.  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site