Συνέντευξη Παναγιώτης Γιαννάκης

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένα σύµβολο του Ελληνικού αθλητισµού και ειδικότερα της καλαθοσφαίρισης. Γεµάτος επιτυχίες, διακρίσεις και εµπειρίες όσο λίγοι άνθρωποι του Ελληνικού αθλητισµού, βγάζει τη σηµερινή ερυθρόλευκη στολή του προπονητή και ντύνεται µε «Πράσινο+Μπλε» για µία αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό µας.
Η εθνική του φωνή είναι παρότρυνση προς όλους µας για δράση. Ως ευαισθητοποιηµένος άνθρωπος που αγαπά το περιβάλλον κι ενδιαφέρεται για την αντιµετώπιση των προβληµάτων που το απειλούν, µοιράζετε µαζί µας απόψείς και προβληµατισµούς.

Εθνική Ελλάδος…
Είναι σίγουρο ότι για την σωτηρία του περιβάλλοντος χρειάζεται οµαδική συνείδηση και δράση. Από την σκοπιά του προπονητή, ποιο είναι το «σύστηµα» που πρέπει να εφαρµόσουµε όλοι για να νικήσουµε;
Αν δε γίνει οµαδική δουλειά, τότε δε θα έρθει και το αποτέλεσµα. Τα πράγµατα είναι απλά. Νοµίζω ότι είµαστε πολύ πίσω σ’ αυτό το θέµα και πρέπει να γίνει ένα νέο ξεκίνηµα. Να βάλουµε τις βάσεις γιατί είναι δύσκολο να χτίσεις ένα οικοδόµηµα χωρίς θεµέλια.

Η Ελλάδα είναι µια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη µε οικολογική συνείδηση. Που πιστεύετε ότι οφείλεται;
Σ΄ αυτό που σας είπα και πριν. Δεν υπάρχουν οι βάσεις. Νοµίζω ότι τελευταία έχουµε αρχίσει να σκεφτόµαστε οικολογικά αλλά δεν αρκεί απλά να σκεφτόµαστε. Πρέπει ο τρόπος ζωής µας να αλλάξει και είναι δύσκολο για τους µεγαλύτερους να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Γι’ αυτό και πρέπει να επενδύσουµε στα νέα παιδιά. Αυτά είναι το µέλλον και πρέπει να τους δώσουµε σωστές κατευθύνσεις.

Κλιµατικές αλλαγές, λειψυδρία, τρύπα του όζοντος, καταστροφή δασών κ.α. Τα περιβαλλοντικά προβλήµατα έχουν πολλά πρόσωπα. Ποια απ’ όλα σας ανησυχούν περισσότερο και γιατί ;
Δε νοµίζω ότι πρέπει να επικεντρώνεσαι σ’ ένα από τα προβλήµατα. Όλα είναι εξίσου σηµαντικά και το ένα επηρεάζει άµεσα το άλλο. Η αντιµετώπιση θα πρέπει να είναι συνολική. Δε νοµίζω ότι εµείς θα προλάβουµε να βιώσουµε σε µεγάλο βαθµό τα αποτελέσµατα της οικολογικής καταστροφής, αλλά στο µυαλό µας θα πρέπει να είναι ότι αυτός ο κόσµος ανήκει στα παιδιά µας και πρέπει να τον προστατεύσουµε.

Πως πιστεύετε ότι µπορούµε να στρέψουµε τους νέους στην Φύση και τον Αθλητισµό;
Πρέπει να βάλουµε τις βάσεις και για να γίνει αυτό θα πρέπει να δηµιουργήσουµε σωστά πρότυπα. Θα πρέπει τα παιδιά µας να αποκτήσουν αγάπη και για τη Φύση και τον Αθλητισµό. Αυτό θα γίνει µόνο όταν είναι στην ηλικία που πλάθουν το χαρακτήρα τους. Τα παιδιά είναι σαν τα σφουγγάρια. Ρουφούν τα πάντα, αλλά δεν ευθύνονται αυτά για το τι ρουφούν, αλλά εµείς για το τι τους δίνουµε.

Για την καθηµερινή ρύπανση του περιβάλλοντος πόσο υπεύθυνη είναι η πολιτεία και πόσο οι πολίτες;
Δε νοµίζω ότι µπορούµε να πούµε ότι ο ένας φταίει τόσο και ο άλλος τόσο. Σ’ αυτά τα θέµατα η ευθύνη είναι συνολική και ο καθένας έχει το µερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Δεν έχει κανένα νόηµα να µοιράζουµε ευθύνες και να µην κάνουµε αυτοκριτική. Ο καθένας από µας θα πρέπει πρώτα να είναι σωστός σ’ αυτό που κάνει και στη συνέχεια να προτρέπει τον διπλανό του να ακολουθήσει. Όταν αυτές οι φωνές γίνουν πολλές, τότε και η Πολιτεία να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσει.

Ποια είναι η γνώµη σας για την υπερκατανάλωση, η οποία εξαντλεί τις φυσικές πηγές στον πλανήτη;
Μας έχουν κάνει έτσι και όσο περνά ο καιρός τα πράγµατα είναι και χειρότερα. Δείτε για παράδειγµα αυτό που γίνεται µε τα κινητά τηλέφωνα. Αν µου βρείτε κάποιον που δεν έχει κινητό τηλέφωνο τότε είναι άξιος για βραβείο. Το κινητό έχει γίνει πιο απαραίτητο στον άνθρωπο από το φαγητό. Σ’ όλες τις δραστηριότητες της ζωής µας υπάρχει σε µεγάλο βαθµό η υπερβολή, αλλά γι’ αυτό δε φταίµε εµείς, αλλά όσοι µας εκµεταλλεύονται και κερδίζουν απ’ αυτό.

Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή κ.τ.λ.) αποτελούν λύση σωτηρίας του πλανήτη;
Είναι πολλή µεγάλη κουβέντα η λύση σωτηρίας. Καθετί που γίνεται είναι καλό και βοηθά στο να καλυτερεύσουν τα πράγµατα, αλλά τίποτα από µόνο του δεν µπορεί να δώσει µόνιµη λύση. Όλα µαζί σίγουρα θα βελτιώσουν τα πράγµατα, αλλά δυστυχώς πιστεύω ότι µόνιµη λύση σωτηρίας δε θα βρεθεί. Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι τέτοιος που µόνο αν πάθει θα µάθει και δεν έχουµε συνειδητοποιήσει τι µας περιµένει.

Το µήνυµα µας είναι “σκέψου παγκόσµια... δράσε τοπικά”. Τι µπορούν να προσφέρουν οι τοπικές κοινωνίες στο παγκόσµιο πρόβληµα του περιβάλλοντος και εάν αξίζει να προσπαθήσουν;
Κάθε προσπάθεια που γίνεται, µικρή ή µεγάλη έχει τη δική της αξία. Όταν προσπαθείς πραγµατικά δεν υπάρχει περίπτωση να µην κερδίσεις κάτι. Όλα τα µεγάλα πράγµατα που γίνονται είναι συνάρτηση πολλών µικρών πραγµάτων. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει αρχικά τοπική δράση πριν εξαπλωθεί η προσπάθεια. Τίποτα δε χαρίζεται και τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς αγώνα. Όραµα χρειάζεται.

Έχετε επισκεφθεί ποτέ την Ναύπακτο;
Τι γνωρίζετε γι’ αυτή;
Έχω επισκεφτεί κάποιες φορές τον τόπο σας και πραγµατικά έχω ενθουσιαστεί γιατί οι άνθρωποι είναι πολύ ζεστοί και φιλικοί. Να το κρατήσετε αυτό σαν κόρη οφθαλµού και να προστατεύετε τον τόπο σας...

.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site