Συνέντευξη Νίκος Πορτοκάλογλου

O Νίκος Πoρτoκάλoγλoυ γεννήθηκε στο Βόλο. Στα τέλη της δεκαετίας τoυ ‘70 µε τov εvθoυσιασµό της vεαρής ηλικίας και την σχολική του παρέα, ξεκιvά τηv υλoπoίηση τωv µoυσικώv τoυ οραµάτων.
Και εγέvovτo... Φατµέ.
Τo συγκρότηµα Φατµέ, για µια δισκoγραφική επταετία, πρoσέφερε πολλά. Όταν διαλύθηκαν το1989, o Νίκoς συvέχισε µόvoς τoυ τo µoυσικό ταξίδι.
Στη διάρκεια της πορείας τoυ κερδίζει τηv εκτίµηση από µεγάλους oµότεχvoύς τoυ, όπως Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σαββόπουλο, οι οποίοι ζητούν τηv συµµετοχή τoυ σε συναυλίες και ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκποµπές .Επίσης δεv είvαι λίγες oι συνεργασίες τoυ µε σπουδαίους τραγουδιστές όπως Αλεξίου, Βιτάλη, Μητρoπάvo, Μάvoυ, Τσαλιγoπoύλoυ, Παπαζόγλoυ κ.α.
Μοιράζεται µαζί µας στο Πράσινο+Μπλε, σκέψεις και προβληµατισµούς για το περιβάλλον, ξεδιπλώνοντας τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες για το αύριο.


Πιστεύεις ότι ο κόσµος έχει πλέον αφυπνιστεί για το θέµα των κλιµατικών αλλαγών ή απλά ανησυχεί και παραµένει παρατηρητής της καταστροφής;
Σίγουρα είµαστε πιο συνειδητοποιηµένοι από παλαιότερα.
Πριν λίγα χρόνια όποιος µιλούσε για οικολογικά θέµατα ήταν λίγο γραφικός.
Τώρα συζητάνε όλοι σοβαρά, αλλά εάν είχαµε καταλάβει το µέγεθος του προβλήµατος θα βρισκόµασταν σε κατάσταση συναγερµού, τώρα είµαστε απλώς σε κατάσταση αφύπνισης.Μίλησε µας για τις δικές σου προσωπικές περιβαλλοντικές ανησυχίες και προβληµατισµούς.
Με απασχολεί πολύ το θέµα εδώ και χρόνια και επειδή έχω παιδιά το βλέπω και σαν ένα χρέος απέναντι τους, γενικώς για τις επόµενες γενιές. Κατά τα άλλα, είµαι µέλος της Greenpeace και την στηρίζω. Ενηµερώνοµαι και ανησυχώ όπως όλοι µας.Τι προσέχεις να κάνεις συστηµατικά στην καθηµερινή σου ζωή, που συντείνει στην προστασία του περιβάλλοντος;
Οικογενειακώς ανακυκλώνουµε, προσέχουµε την κατανάλωση ενέργειας, νερού, σεβόµαστε τη φύση, όπως όταν βρισκόµαστε σε παραλία ή στην εξοχή θεωρούµε αδιανόητο να πετάξουµε σκουπίδια, εξάλλου το βλέπω και σαν διαπαιδαγώγηση απέναντι στα παιδιά µου. Είναι υποχρέωση µας να σεβόµαστε το περιβάλλον.Το εκπαιδευτικό µας σύστηµα βοηθά τους νέους να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση;
Όπως είπα πριν και αυτό βρίσκεται στα πρώτα στάδια της αφύπνισης. Ναι γίνονται κάποια πράγµατα στα σχολεία αλλά πιστεύω ότι δεν είναι όσα θα έπρεπε να είναι. Πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιο άµεσα. Θεωρώ ότι οι νέοι σήµερα είναι πιο ευαισθητοποιηµένοι από εµάς τους µεγαλύτερους.Πρέπει να µειώσουµε την υπερκατανάλωση σε καθετί που κάνουµε ή θέλουµε. Θεωρείς εύκολο το να αλλάξουµε συνήθειες ;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξουµε τις συνήθειές µας και να κάνουµε τις θυσίες που χρειάζονται, είµαστε ένας πολιτισµός που ζει εις βάρος της φύσης.
Πιστεύω ότι σιγά – σιγά αλλάζουµε νοοτροπία και σε πείσµα διαφόρων συµφερόντων, τα πράγµατα µπορούν και πρέπει να αλλάξουν.
Στην Ευρώπη και στην Αµερική όλοι µιλούν για ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και εάν δεν καθυστερήσουµε άλλο στην εφαρµογή τους και δεν χάσουµε πολύτιµο χρόνο, θέλω να πιστεύω ότι προλαβαίνουµε να αναστρέψουµε τα πράγµατα.Μπες στο Κλίµα… Τίτλος τραγουδιού και σύνθηµα για τις κλιµατικές αλλαγές στον πλανήτη. Πες µας γι΄αυτό, πως προέκυψε;
Το WWF Ελλάς ζήτησε από τον Κώστα Λειβαδά να γράψει ένα τραγούδι µε θέµα τις κλιµατικές αλλαγές. Ο Κώστας είναι ένας χαρισµατικός συνθέτης- στιχουργός και φίλος µου. Έγραψε το τραγούδι, µε τίτλο «Μπες στο Κλίµα...», ένα έξυπνο και εύστοχο σύνθηµα. Το άκουσα, µου άρεσε πολύ και δέχτηκα µε χαρά να συµµετέχω, ως ελάχιστη συµβολή στο όλο περιβαλλοντικό κίνηµα. Μαζί µε µένα στο τραγούδι συµµετέχουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ανδριάννα Μπάµπαλη και φυσικά ο Κώστας Λειβαδάς.Τι θα πρότεινες στους νέους για να βοηθήσουν και αυτοί στην µείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος;
Αυτό που συστήνω στα νέα παιδιά είναι περισσότερη προσωπική ευθύνη στην καθηµερινότητα, από τα πιο απλά πράγµατα όπως να µην πετάµε σκουπίδια όπου βρούµε, να ανακυκλώνουµε, να εξοικονοµούµε νερό και ενέργεια έως µε το να συµµετέχουµε σε δράσης για το περιβάλλον.
Μου αρέσουν κάποιες κινήσεις που έχουν οµαδικότητα όπως αναδασώσεις, καθαρισµός ακτών, όπου παιδιά µαζί µε γονείς και µε τους παππούδες τους ακόµα, συµµετέχουν όλοι µαζί. Ότι µας κάνει να συνδεόµαστε προσωπικά το θεωρώ πολύ ωραίο και ανθρώπινο.Το µήνυµα µας είναι: σκέψου παγκόσµια… δράσε τοπικά. Τι µπορούν να προσφέρουν οι τοπικές κοινωνίες στο παγκόσµιο πρόβληµα του περιβάλλοντος και εάν αξίζει να προσπαθήσουν.
Φυσικά οι µικρές κοινωνίες µπορούν να προσφέρουν πολλά, όπως και ο καθένας από εµάς ξεχωριστά, µε τις καθηµερινές µας συµπεριφορές και δράσεις.
Εξάλλου από ‘µικρές σπίθες ανάβουν οι µεγάλες φωτιές’.Έχεις επισκεφθεί ποτέ την Ναύπακτο; Τι γνωρίζεις γι΄αυτή;
Ήµουν περαστικός από την Ναύπακτο, δεν έχω δει πολλά πράγµατα, αλλά θυµάµαι το πανέµορφο λιµάνι της και θα ήθελα να την επισκεφθώ και να την γνωρίσω καλύτερα.


.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site