Συνέντευξη Νίκος Τουλιάτος

Διακεκριµένος σύγχρονος εκτελεστής κρουστών της “ροκ” της “τζαζ” και τραγουδιστής, ξεκίνησε να παίζει “ντραµς” το 1971 ως αυτοδίδακτος ενώ αργότερα παρακολούθησε µαθήµατα στο Ωδείο Αθηνών µε τον Ν. Κορατζίνο. Έχει συµµετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και έχει σκηνοθετήσει εκδηλώσεις “multi media” στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί µε πολλούς Έλληνες και ξένους δεξιοτέχνες ποικίλων µουσικών “χώρων“ και έχει επανειληµµένα βραβευτεί. Το 1996 δηµιούργησε την Οµάδα Κρουστών «Ηχόδραση» και µαζί της συµµετείχε σε πολλές εκδηλώσεις, µε κορυφαία εκείνη των εγκαινίων της Θεσ/νίκης ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», συνοδεύοντας τον Θάνο Μικρούτσικο.
Καταθέτει άποψη ψυχής, σε µια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό µας.Ποιος ευθύνεται κατά την γνώµη σου περισσότερο για την σηµερινή κατάσταση όπως έχει διαµορφωθεί στο περιβάλλον;
Η ευθύνη δεν ανήκει σε κάποιους περισσότερο ή λιγότερο. Αυτό µάλλον λειτουργεί σαν άλλοθι και σαν µια καλή δικαιολογία για τον τρόπο ζωής µας.
Η ευθύνη ανήκει σε όλους µας. Δεν πιστεύω σε καµία περίπτωση ότι υπάρχουν αθώοι, ουδέτεροι κλπ πολίτες. Όλοι οι άνθρωποι ανάλογα µε την στάση ζωής και δράσης τους παίρνουν θέση, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα. Δεν υπάρχει καµιά δικαιολογία ούτε για την στάση µας απέναντι στο περιβάλλον, ούτε για την ανοχή, ή την αδιαφορία µας στην στάση και την συµπεριφορά των δίπλα µας.
Άλλοι καταστρέφουν το περιβάλλον µε συγκεκριµένες πράξεις, άλλοι µε την αδιαφορία. Μερικές φορές το δεύτερο είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ...


Σε τι επίπεδο πιστεύεις βρίσκεται η οικολογική και περιβαλλοντική ενηµέρωση, παιδεία και δραστηριοποίηση των Ελλήνων :
Θα είµαι πολύ σκληρός εάν πω στο µηδέν; Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, που αγωνίζονται, που προσπαθούν µε νύχια και µε δόντια απέναντι σε µια πραγµατικότητα εχθρική όχι µόνο από το επίσηµο κράτος αλλά και από µεγάλα ή µικρά συµφέροντα.
Μπροστά στην «ανάπτυξη» και στην «βολεµένη δήθεν καλοζωία µας» το κράτος δεν ενδιαφέρεται επι της ουσίας και αυτός ο περίφηµος «λαός» στην πλειοψηφία του µε τον (ωχ αδελφισµό του) δεν καταλαβαίνει καν τι σηµαίνει περιβάλλον.Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και σε εξοργίζει στην πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και στη συµπεριφορά των ανθρώπων σήµερα σε ότι αφορά το περιβάλλον :
Πολλά. Πρώτα απ’ όλα οι κυβερνήσεις που είναι απλώς εκπρόσωποι και πλασιέ των πολυεθνικών εταιρειών που έχουν την βασική ευθύνη για την καταστροφή του πλανήτη και για την διαµόρφωση της κυρίαρχης ιδεολογίας που µετατρέπει τους λαούς σε ηλίθια δίποδα προκειµένου να τους υπηρετούν αδιαµαρτύρητα. Αυτές οι κυβερνήσεις που δεν τολµούν να κάνουν τίποτα ώστε να µην συνεχίζεται η καταστροφή προκειµένου να µην θίξουν τα συµφέροντα των αφεντικών τους.
Και βέβαια οι άνθρωποι που στην καθηµερινότητα τους λειτουργούν σαν κυρίαρχοι και ιδιοκτήτες της φύσης. Οι άνθρωποι δεν σέβονται την φύση, δεν σέβονται τα ζώα, δεν σέβονται την ίδια τη ζωή τους. Δεν σέβονται τα παιδιά τους που υποτίθεται ότι αγαπούν, καταστρέφοντας το περιβάλλον που θα µεγαλώσουν και θα ζήσουν. Από τη λογική που λέει ότι το χώµα είναι βρωµιά και το τσιµεντάρουµε, µέχρι τον τρόπο που καταναλώνουµε, που παράγουµε σκουπίδια, που µολύνουµε, που σπαταλάµε το νερό, που πετάµε σκουπίδια σε παραλίες και δάση, που κυνηγάµε και σκοτώνουµε ζώα και πουλιά.
Η ζωή µας είναι µια συνεχής ΥΒΡΗΣ απέναντι στη φύση, απέναντι στην µάνα που µας χάρισε τη ζωή µας. Η συνέχεια θα είναι ανάλογη µε τις πράξεις µας εάν δεν αλλάξουµε ΤΩΡΑ συµπεριφορά.Είσαι µέλος κάποιας οικολογικής οργάνωσης: Ποια η γνώµη σου γι’ αυτές:
Όχι δεν είµαι µέλος σε καµµία οργάνωση. Χωρίς όµως τις οικολογικές οργανώσεις και τις δράσεις τους µε τους ακτιβιστές τους τα τελευταία χρόνια, ίσως να κοιµόµασταν ακόµα τον ύπνο του δικαίου. Έχουν παίξει µεγάλο ρόλο στην ανατροπή της κυρίαρχης αντίληψης και στην ευαισθητοποίηση του κόσµου σε θέµατα που αφορούν το περιβάλλον.Τι συστήνεις στους νέους, οι οποίοι εκτός των άλλων προβληµάτων που αφορούν το µέλλον τους, καλούνται να προβληµατιστούν για την ποιότητα ζωής τους αύριο, σε ένα πλανήτη που καταστρέφεται.
Οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να αλλάξουν τον κόσµο γιατί έχουν δικαίωµα να ζήσουν µε ποιότητα, και πρέπει να πάρουν µια βρεµένη σανίδα όπως έλεγε η γιαγιά µας και να πλακώσουν στο ξύλο, όλους εµάς που τους διαµορφώσαµε αυτό το εφιαλτικό µέλλον. Όλοι εµείς οι δήθεν που µπροστά στο κυνήγι µιας πλαστικής ευηµερίας, καταστρέψαµε τη ζωή των παιδιών µας.
Τα παιδιά καλούνται να ζήσουν µέσα στη µόλυνση, στο aids, χωρίς δάση, χωρίς πάρκα σε πόλεις τέρατα, µέσα στον αφόρητο θόρυβο των µεγαλουπόλεων, στο απίστευτο άγχος, χωρις καµία ελπίδα για το µέλλον, στη τροµοκρατία της ανεργίας, της φτώχειας, του πλανήτη που τελειώνει...
Τι συστήνω λοιπόν στους νέους;
Να µην αδιαφορούν γιατί η γη δεν έχει έξοδο κινδύνου!
Να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να διεκδικήσουν απο εµάς, απο το κράτος, τα δικαιώµατα τους και να έχουν λόγο για αυτά. Να µην περιµένουν λύσεις από αυτούς που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση σήµερα.
Τα µικρά προβλήµατα µπορούν να λυθούν µε ατοµικές λύσεις, Τα µεγάλα προβλήµατα όµως θέλουν συλλογικές λύσεις. Και το περιβάλλον είναι µεγάλο πρόβληµα και αφορά τη ζωή όλων µας, δεν ξεχωρίζει χρώµα, θρησκεία, οικονοµική κατάσταση, κοινωνική θέση κλπ. Όλοι είµαστε εν δυνάµει θύµατα της καταστροφής που έχουµε οι ίδιοι προκαλέσει µε την αδιαφορία ή µε τις πράξεις µας.Με σύνθηµά µας το «σκέψου παγκόσµια... δράσε τοπικά», ξεκινήσαµε στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας αγώνα ενηµέρωσης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Πιστεύεις ότι οι τοπικές κοινωνίες µπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά ;
Βέβαια. Αυτό ισχύει έτσι κι αλλιώς για διάφορα ζητήµατα. Το σηµαντικό στην όποια δράση µας για οτιδήποτε πιά ισχύει απολύτως η ρήση «ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ». Είµαστε ένα µεγάλο χωριό, ζούµε κάτω από τον ίδιο ήλιο, αντιµετωπίζουµε τα ίδια προβλήµατα. Ας σκεφτεί ο καθένας την ζωή του 1 βδοµάδα χωρίς νερό!... Εάν δεν το κατανοήσουµε εγκαίρως θα βρεθούµε σε αδιέξοδο κοινωνικό, οικονοµικό, κλπ.
Θα βιώσουµε κρίσεις που δεν έχουµε καν φανταστεί. Οι επόµενες γενιές των περιβαντολογικών µεταναστών που και πως θα µετακινηθούν; Πως θα ζήσουν;
Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να πετύχουµε οτιδήποτε παρά µόνο εάν καταλάβουµε το πρόβληµα και ψάξουµε τις λύσεις που αφορούν κάθε φορά την µικρή µας καθηµερινότητα, στην µικρή µας κοινωνία, στην οµάδα µας, στην οικογένεια µας, στο δικό µας τοπικό περιβάλλον που οφείλουµε έτσι αλλιώς να παραδώσουµε στα παιδιά όλου του κόσµου καθαρό, αµόλυντο, ανθρώπινο.
Δεν υπάρχει πρόβληµα που δεν µας αφορά.
Θα επαναλάβω «ΟΤΙ Η ΓΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΟΔΟ ΚΙΝΔΥΝΟΥ». Μας αφορά η φάλαινα που χάνεται, το ζώο που βασανίζεται, το ποτάµι που στερεύει, η δοκιµή πυρηνικής βόµβας, το όζον που µειώνεται, οι πάγοι που λιώνουν, τα δάση που καίγονται, οι αναταραχές του κλίµατος, ο βλάκας που µαρσάρει το αυτοκίνητο ή τη µηχανή, τα µεταλαγµένα, ο κυνηγός που εχει χόµπυ να σκοτώνει το πουλί που ανήκει σε όλα τα παιδιά του κόσµου κλπ.
Οι «πρωτόγονοι» Ινδιάνοι έλεγαν:
Τη Γη δεν την κληρονοµήσαµε από τους προγόνους µας, την δανειστήκαµε από τα παιδιά µας...Έχεις επισκεφθεί πολλές φορές τη Ναύπακτο. Μιλησέ µας γι’ αυτή.
Τι να πώ για τη Ναύπακτο. Όµορφος τόπος. Αυτό φτάνει.
Έτσι όπως έχουµε καταστρέψει αυτή την χώρα...
Πόλεις που έχουµε µετατρέψει σε µικρές και άθλιες Αθήνες... ΑΣΧΗΜΕΣ πόλεις, αντιαισθητικές, εχθρικές... Μια ύπαιθρο που φροντίζουµε (σαν συνεπείς Νεοέλληνες) να ολοκληρώνουµε την καταστροφή της. Σαν να µισούµε αυτόν τον ευλογηµένο πραγµατικά τόπο που µας χάρισαν οι πρόγονοι µας, ή σαν να προσπαθούµε να συνδιάσουµε την ασχήµια των πόλεων µας µε την ασχήµια της ζωής µας.
Ποιός ξέρει;
Η Ναύπακτος είναι απο τις 10 πόλεις που έχουν διασωθεί απο την ασχήµια. Έχω έρθει πολλές φορές και µου αρέσει.
Ηρεµώ, χαλαρώνω. Διατηρήστε την έτσι. Η οµορφιά πια είναι σπάνια και όπου τη βρίσκουµε πρέπει να την προστατεύουµε ευλαβικά, αλλιώς δεν έχουµε µέλλον.
Η ασχήµια της ζωής µας είτε το καταλαβαίνουµε είτε όχι µας διαµορφώνει καθηµερινά, ορίζει, τι µουσική ακούµε, τι σχέσεις έχουµε, τι διαβάζουµε, τι συµπεριφορά έχουµε, πόσο ευγενικοί είµαστε, πόσο «τσαµπουκάδες» είµαστε και εγωπαθείς, πόσο ξενόφοβοι και ρατσιστές είµαστε, πόσο σεβόµαστε τον εαυτό µας και κατά συνέπεια τους άλλους πόσο σεβόµαστε το περιβάλλον µέσα στο οποίο ζούµε και συµµετέχουµε;
Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ας την βάλουµε σε προτεραιότητα στην καθηµερινότητα µας µε την ενεργή συµµετοχή µας, γιατί απλά όλα όσα καθορίζουν άλλοι ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ... και θα τα ξαναπούµε ελπίζω! απο κοντά...


.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site