Συνέντευξη Πηγή Δεβετζή

Η επιμονή, η ακλόνητη θέληση, η αέναη μάχη με τον ίδιο της τον εαυτό, είναι τα στοιχεία που έχουν συνθέσει την ξεχωριστή αθλήτρια που ακούει στο όνομα, Πηγή Δεβετζή.
Ένα διαφορετικό κορίτσι από την Αλεξανδρούπολη, που κατάφερε να ξεπεράσει μια φουρτουνιασμένη θάλασσα προβλημάτων, λίγο πριν ξεκινήσει το μοναδικό ταξίδι της προς την κορυφή.
Προς την απόλυτη δικαίωση, στον μαγικό κόσμο του τριπλούν και των Ολυμπιονικών.
Η Ολυμπιονίκης μας, που τιμά την Ελλάδα σε κάθε συμμετοχή της, εκθέτει τις απόψεις της για το περιβάλλον, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό μας.


Πιστεύεις ότι ο κόσμος έχει πλέον αφυπνιστεί για το θέμα των κλιματικών αλλαγών ή απλά ανησυχεί και παραμένει παρατηρητής της καταστροφής;
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τα πιο προκλητικά θέματα της εποχής μας. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει κατανοήσει τη σχέση των κλιματικών αλλαγών με τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία, στη διατροφική ασφάλεια, στην οικονομική δραστηριότητα, στους φυσικούς πόρους και το ότι επίσης καθίσταται επείγουσα η ανθρώπινη παρέμβαση.
Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι και κατ’ επέκταση κράτη που αγωνίζονται για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.Πως πιστεύεις ότι μπορούμε να στρέψουμε τους νέους στην Φύση και τον Αθλητισμό;
Οι νέοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να αγαπήσουν το φυσικό περιβάλλον καιτ ον αθλητισμό που τόσο είναι απαραίτητα για την υγεία και ευημερία του ανθρώπου.
Η οικογένεια, το εκπαιδευτικό σύστημα και η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσουν γι’ αυτό.
Θεωρώ ότι ο εθελοντισμός, οι αθλητικές κατασκηνώσεις, ο αθλητικός τουρισμός, οι αθλητικοί αγώνες κοντά και μέσα στη φύση είναι από τις δράσεις που μπορούν να αποτελέσουν δυνατό κίνητρο για τους νέους.


Ποια είναι η γνώμη σου για την υπερκατανάλωση, η οποία εξαντλεί τις φυσικές
πηγές στον πλανήτη;
Κάποτε είχα διαβάσει μια δήλωση του γνωστού Μαχάτμα Γκάντι που μου είχε κάνει εντύπωση: «Η Γη διαθέτει επαρκείς πόρους για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων, αλλά όχι επαρκείς για την απληστία ορισμένων». Είναι γνωστό πλέον ότι το νερό, ο αέρας, η γονιμότητα των εδαφών, τα δάση, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά και η βιοποικιλότητα του ζωικού και φυτικού κόσμου, απειλούνται όλο και περισσότερο από το γεγονός ότι η φύση έγινε αντικείμενο κυριαρχίας.
Πιστεύω ότι η μόνη λύση στο θέμα αυτό είναι ο συνδυασμός της βιώσιμης παραγωγής, της αειφόρου εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της ανθρώπινης σύνεσης.

Στην καθημερινότητά σου, τι κάνεις για να συμβάλλεις στη προστασία του περιβάλλοντος;
Προσπαθώ όπου είναι δυνατόν να χρησιμοποιώ ποδήλατο στις μετακινήσεις μου
(κυρίως στην γενέτειρα μου Αλεξανδρούπολη) καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης όταν ψωνίζω προσέχω οι συσκευασίες των προϊόντων να διαθέτουν τα σήματα που αντιστοιχούν στα: «φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα υλικά». Προτιμώ ακόμη να ψωνίζω βιολογικά προϊόντα και έχω εμμονή να παίρνω από το σπίτι μαζί μου μια μεγάλη πάνινη τσάντα αποφεύγοντας την χρήση των πλαστικών. Τέλος, θυμάμαι αρκετές φορές τον εαυτό μου ως «ακτο- καθαριστή», μαζεύοντας από τις παραλίες μπουκάλια, πλαστικά και άλλα συναφή δείγματα του «ανθρώπινου πολιτισμού»!

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα βοηθά τους νέους να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση; Τι προτείνεις;
Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει κάνει άλματα στα τελευταία είκοσι χρόνια όπου και άρχισε να εφαρμόζεται η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία. Πιστεύω όμως ότι δεν είναι αρκετό. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από τα ίδια τα σχολικά κτίρια όπου θα πρέπει να αποτελούν πρότυπα, σχεδιασμένα κάθε άλλο παρά ποτέ με βιοκλιματικές προδιαγραφές. Επίσης θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξη πρασίνου στον προαύλιο χώρο. Ο μαθητής πρέπει να έρχεται σε καθημερινή επαφή με το τοπικό φυσικό περιβάλλον.
Εγώ, ως μαθήτρια συμμετείχα εγκάρδια σε όλες τις περιβαλλοντικές ομάδες του σχολείου. Θεωρώ όμως ότι σήμερα η περιβαλλοντική εκπαίδευση θα πρέπει να ενσωματωθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου και να δοθεί έμφαση στην περιβαλλοντική έρευνα.

Τι δράσεις θα πρότεινες στους νέους για να βοηθήσουν και αυτοί στην μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος;
Οι νέοι έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ενημερωθούν για τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα και την αλληλένδετη σχέση μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας. Προτείνω να είναι διαρκώς σε επαγρύπνηση και να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικά προγράμματα και εθελοντικές δράσεις τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε καθημερινή βάση οι νέοι πρέπει να σέβονται
το φυσικό περιβάλλον και να αγωνίζονται για την προστασία του, υιοθετώντας ταυτόχρονα ένα μοντέλο πιο απλουστευμένης και μη υπερκαταναλωτικής ζωής.

Το μήνυμα μας είναι : σκέψου παγκόσμια… δράσε τοπικά. Τι μπορούν να προσφέρουν οι τοπικές κοινωνίες στο παγκόσμιο πρόβλημα του περιβάλλοντος και εάν αξίζει να προσπαθήσουν.
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πλανήτη είναι υπόθεση όλων μας.
Αν ο καθένας μας ξεχωριστά προσθέσει ένα λιθαράκι για την προστασία του άμεσου τοπικού του περιβάλλοντος, τότε υπάρχει ελπίδα για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έχεις επισκεφθεί ποτέ την Ναύπακτο ; Τι γνωρίζεις γι’ αυτή ;
Δεν έχω ακόμη επισκεφτεί την Ναύπακτο, αλλά γνωρίζω ότι είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη με πλούσια ιστορία, ξεκινώντας από τα αρχαία χρόνια, την Ναυμαχία της Ναυπάκτου αλλά και τους νεότερους χρόνους.


.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site