Συνέντευξη Βασίλης Παπακωνσταντίνου

O Βασίλης Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας τριάντα πέντε χρόνια στη δισκογραφία, έχει αποκτήσει σίγουρα το «σημάδι» του μεγάλου ερμηνευτή.
Ταυτόχρονα ανήκει στους ελάχιστους καλλιτέχνες που συνδυάζει εκτός από την ευρεία αποδοχή, την ανθρώπινη αγωνία και την έμπρακτη συμμετοχή του στους καθημερινούς μικρούς ή μεγάλους πολέμους. Ο λόγος του μετράει.
Το τραγούδι του μετράει. Μετράει το μπόι μας και τα κουράγια μας για να μην
χαλαρώνουμε.
Ο πάντα ανήσυχος και σταθερά δημιουργικός Βασίλης Παπακωνσταντίνου μοιράζεται τις σκέψεις του για το περιβάλλον, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Πράσινο+Μπλε.Σε τι επίπεδο πιστεύεις ότι βρίσκεται η οικολογική και περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθησία των Ελλήνων σήμερα;
Κακή πιστεύω απογοητευτική. Eίναι ανύπαρκτη.
Τα Ελληνόπουλα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με την λάσπη και το χώμα, ξεχάσανε πια όλα αυτά και τώρα μεγαλώνουν τα παιδιά τους στο τσιμέντο, στο γκρίζο, στη μούχλα και στην μπόχα που βγάζουν οι υπόνομοι.
Αυτή δυστυχώς είναι η νέα τάξη πραγμάτων, ειδικά στις μεγαλουπόλεις όπου το περιβάλλον καταστρέφεται .

Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και σε εξοργίζει στην πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων, σε ότι αφορά το περιβάλλον;
Εκείνο που με ενοχλεί περισσότερο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι η υποκρισία τους. Εκμεταλλεύονται το περιβάλλον επειδή έχουν δει ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και πνίγεται από το περιβάλλον που του έχουν φτιάξει και τον έχουν βάλει να ζει.
Χρησιμοποιούν το δικό τους έργο και την αθλιότητα αυτή που δημιούργησαν, λέγοντας ότι σιγά σιγά πρέπει να ξαναγίνουμε οικολόγοι όλοι μαζί.
Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία, εγώ κρατάω την ουσία κι ονειρεύομαι...

Πόσο επίκαιρος μπορεί να είναι αυτός ο στίχος που γράφτηκε πριν χρόνια;
Είμαστε σε θέση να κρατήσουμε την ουσία και να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε
σε ένα πλανήτη που καταστρέφεται;
Αυτός ο στίχος γράφτηκε από την σπουδαία Αφροδίτη Μάνου το 1987.
Νομίζω ότι είναι σαν να γράφτηκε αύριο.
Δεν είναι τραγούδι αναχώρησης, είναι τραγούδι που αποστρέφεται αυτούς που φέρνουν την καταστροφή.
Παίρνω τα όνειρά μου και πορεύομαι, όχι μόνος, αλλά παίρνω και άλλους μαζί γιατί δεν μπορώ να τα βγάλω στη πορεία μόνος μου.
Εάν λοιπόν μέσα στο ίδιο όνειρο χωρούσαμε όλοι, τότε θα είχαμε ένα οικολογικό κίνημα πολύ δυνατό και τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Με όπλα σου την σύνθεση και το τραγούδι που αποτελούν τα εκφραστικά σου μέσα, πόσο και πως πιστεύεις ότι μπορείς να βοηθήσεις στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της εποχής που απασχολεί όλους μας;
Δεν ξέρω αν μπορώ ειδικά και εξειδικευμένα ως καλλιτέχνης να βοηθήσω ουσιαστικά, δεν το νομίζω.
Δεν φτάνω μόνο εγώ. Απλώς αυτό που ξέρω είναι ότι ο πολιτισμός διαμορφώνει συνειδήσεις.
Οι συνειδήσεις αυτές δεν μπορεί να είναι εκτός οικολογίας και περιβάλλοντος.
Αυτό πιστεύω.

Ποιος ο ρόλος και η θέση που παίρνουν οι νέοι απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα; Αδιαφορούν, ενδιαφέρονται;
Οι νέοι αντιστέκονται και εκεί είναι η ελπίδα. Το παγκόσμιο κίνημα των εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων που στάθηκαν απέναντι στο Σιάτλ, στη Θεσσαλονίκη, στην Νέα Υόρκη και αλλού, στο μεγαλύτερο ποσοστό αποτελείται από νέους ανθρώπους. Είναι η νέα αριστερά, για μένα, τελικά.


Μίλησέ μας για τις δικές σου προσωπικές περιβαλλοντικές ανησυχίες και προβληματισμούς.

Στην καθημερινότητά σου, τι κάνεις για να προστατέψεις το περιβάλλον;
Συμμετέχω σε εκδηλώσεις που στην ουσία είναι διεκδίκηση της οικολογίας. Αυτό κάνω παίρνοντας μέρος σε διάφορες συναυλίες, διαμαρτυρίες κ.α για το περιβάλλον.
Το τελευταίο δε καιρό αποκαλούμαι ο τραγουδιστής για τα «σκουπίδια», επειδή
συμμετείχα σε συναυλίες για το πρόβλημα με τις χωματερές.
Έχω πάρει μέρος στο κλείσιμο της Αττικής οδού, έχουμε κλείσει τη Λαυρίου, έχω διαμαρτυρηθεί μαζί με πολλούς άλλους.
Συνεπώς ο καθένας από το πόστο του πρέπει να κάνει ότι μπορεί και αυτό κάνω.
Τον Δεκέμβριο του 2009 θα πραγματοποιηθεί μια από τις σημαντικότερες
συναντήσεις ηγετών στην Κοπεγχάγη,με κύριο θέμα τις κλιματικές αλλαγές.

Ποιο μήνυμα θα έστελνες στους ηγέτες των χωρών που θα συμμετέχουν;
Δεν περιμένω τίποτα από αυτούς, περιμένω μόνο από την κινητοποίηση του κόσμου. Αυτοί καταλαβαίνουν μόνο από την «φωνή λαού οργή θεού».
Το μόνο που καταλαβαίνουν και τους ενδιαφέρει, είναι ο κόσμος που τους δίνει την ψήφο του και αγοράζει τα προϊόντα που αυτοί εκπροσωπούν κάνοντας τον πρωθυπουργό κάθε χώρας.
Για παράδειγμα η ηλιακή ενέργεια έχει ανακαλυφθεί εδώ και πολλά χρόνια, όπου θα μπορούσε κανείς να κινήσει αυτοκίνητα, τρένα κ.α. Γιατί δεν τα βγάζουν όλα αυτά να τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι;
Είχα δει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πριν πολλά χρόνια σε μια έκθεση αυτοκινήτων και ρώτησα πόσο κάνει και η απάντηση που πήρα ήταν «δεν πωλείται έτσι μας το έδωσαν για την βιτρίνα».
Είναι η υποκρισία που σου έλεγα.Θα έγραφες ένα τραγούδι για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές;
Ποιόν τίτλο θα του έδινες;
Να ακούσεις την «Σφεντόνα». Είναι ένα τραγούδι μου που αναφέρετε στην οικολογία... ‘‘Μην πάει ο νους σου στο κακό πουλιά δεν θα χτυπήσω, με κότσυφες και πέρδικες
δεν έχω να χωρίσω’’...Με σύνθημά μας το «σκέψου παγκόσμια... δράσε τοπικά», ξεκινήσαμε στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Πιστεύεις ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην προστασία
του περιβάλλοντος;
Βεβαίως πιστεύω ότι αξίζει να προσπαθούν και αυτή είναι η βάση. Όπως πιστεύω ότι
οι δημοτικές εκλογές είναι πιο ουσιαστικές από της βουλευτικές, γιατί ο καθένας βλέπει τον τόπο του και έχει άποψη για αυτόν, σε αυτόν ζει και αυτόν ξέρει καλά.
Υπάρχει τρόπος και χώρος να ασχοληθούμε.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την γειτονιά μας, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα κάνουμε
βήματα μπροστά.


.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site