Απλές ιδέες για να αρχίσετε σήµερα τον αγώνα ενάντ

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Αν πρόκειται να αγοράσετε ηλεκτρικές συσκευές προµηθευθείτε το πιο ενεργειακά αποδοτικό µοντέλο που αντέχει η τσέπη σας, κατά προτίµηση ενεργειακής κατηγορίας Α. Αυτές οι συσκευές µπορεί να είναι πιο ακριβές αλλά το κόστος αγοράς τους υπερκαλύπτεται από την ενέργεια που εξοικονοµούν κατά τη διάρκεια της ωφέλιµης ζωής τους. Το ίδιο ισχύει και για συσκευές όπως υπολογιστές, εκτυπωτές και φωτοτυπικά.

ΟΙ ΛΑΜΠΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ
Αντικαταστήστε τους λαµπτήρες που χρησιµοποιείτε πιο πολύ µε λαµπτήρες χαµηλής κατανάλωσης. Είναι ακριβότεροι από τους συνηθισµένους λαµπτήρες, αλλά τελικά εξοικονοµείτε χρήµατα επειδή καταναλώνουν µόνο περίπου το 1/4 της ηλεκτρικής ενέργειας και δίνουν τον ίδιο φωτισµό. Επιπλέον, έχουν τουλάχιστον τετραπλάσια διάρκεια ζωής από έναν κανονικό λαµπτήρα!

ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΝΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΣΒΗΝΕΤΕ ΤΑ ΦΩΤΑ
Οι συσκευές όταν είναι σε «κατάσταση αναµονής» (stand by) καταναλώνουν µεταξύ 10 και 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιµοποιούν. Γι’ αυτό µην ξεχνάτε να κλείνετε τις τηλεοράσεις, το βίντεο, το DVD, το στερεοφωνικό και τον υπολογιστή σας, από το κουµπί της συσκευής και όχι από το τηλεχειριστήριο, όταν δεν τα χρησιµοποιείτε. Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε, µετά από ένα µε δύο λεπτά που θα παραµείνουν κλειστά, ήδη εξοικονοµείτε ενέργεια. Όταν κάνετε διάλειµµα από τη δουλειά σας, κλείνετε την οθόνη του υπολογιστή σας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΛΥΣΗΣ
Χρησιµοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων µόνο όταν είναι γεµάτο. Χρησιµοποιείτε σκόνη πλυσίµατος κατάλληλη για πλύσιµο σε χαµηλή θερµοκρασία και προτιµάτε τα οικονοµικά προγράµµατα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΣΑΣ
Μην αφήνετε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή περισσότερο χρόνο από όσο είναι απαραίτητο. Αφήνετε το ζεστό φαγητό να κρυώσει εντελώς πριν το βάλετε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. Κάνετε τακτικά απόψυξη και ρυθµίστε το ψυγείο στη σωστή θερµοκρασία. Εάν το επιτρέπει ο χώρος σας, µην τοποθετείτε δίπλα-δίπλα ηλεκτρικές κουζίνες µε ψυγεία ή καταψύκτες.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
Τοποθετήστε ηλιακό θερµοσίφωνα στη στέγη του σπιτιού σας. Ο ηλιακός θερµοσίφωνας µπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σας σε ζεστό νερό µε αντίστοιχη µείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύµατος.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Για µικρές διαδροµές, αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι. Χρησιµοποιείτε ποδήλατο για µικρές διαδροµές και ψώνια στη γύρω περιοχή. Έτσι διατηρείτε και τη φόρµα σας! Για τις µεγαλύτερες διαδροµές, χρησιµοποιείτε περισσότερο τις δηµόσιες συγκοινωνίες, όπως λεωφορεία, µετρό, τρένο. Μοιραστείτε διαδροµές µε αυτοκίνητο µε συναδέλφους ή φίλους (car pooling) - µέχρι και 1/3 των διαδροµών που γίνονται µε αυτοκίνητο αντιστοιχεί στην καθηµερινή µας διαδροµή µέχρι τη δουλειά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ
Εάν πρέπει να αγοράσετε αυτοκίνητο, αγοράστε ένα µε υψηλή αποδοτικότητα στα καύσιµα, που να είναι φιλικό στο περιβάλλον. Έτσι θα εξοικονοµείτε χρήµατα, και δε θα απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα στην ατµόσφαιρα. Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν τη σωστή ζυγοστάθµιση - µπορείτε έτσι να εξοικονοµήσετε µέχρι και το 5% του κόστους της βενζίνης. Όταν περιµένετε µέσα στο αυτοκίνητο, σβήνετε τη µηχανή.

.
  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site