Απλές ιδέες για να αρχίσετε τον αγώνα στην αλλαγή.

Φυτέψτε φυλλοβόλα φυτά και δέντρα
Αν έχετε μπαλκόνι ή κήπο στη νότια πλευρά του σπιτιού σας ή του σχολείου σας, φυτέψτε φυλλοβόλα φυτά και δέντρα. Δημιουργούν θαυμάσια σκιά το καλοκαίρι κι έτσι θα χρειάζεστε λιγότερο κλιματισμό! (Αφήστε που είναι ωραίο να την αράζεις
κάτω από τον ίσκιο μιας μουριάς!).
Αφήστε τον ήλιο να σας ζεστάνει
Τις ζεστές ημέρες του χειμώνα, να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα παράθυρα του σχολείου ή του σπιτιού σας, κυρίως αν έχετε παράθυρα με νότιο προσανατολισμό. Αφήνετε το φυσικό φως να λούζει τους εσωτερικούς χώρους. Έτσι δε θα χρειάζεστε τεχνητό φωτισμό.
Κατεβάστε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη
Κατεβάστε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη του καλοριφέρ σας κατά 1 βαθμό Κελσίου. Έτσι θα μειώστε το λογαριασμό του ηλεκτρικού σας κατά 7%.
Μην κάνετε μπάνιο με τις ώρες
Κάντε ένα καλό ντους. Έτσι εξοικονομείτε όχι μόνο νερό, αλλά και ενέργεια αφού θα χρειαστείτε να ζεστάνετε λιγότερο νερό, στο θερμοσίφωνά σας.
Μην αφήνετε τις βρύσες σας να στάζουν και μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.
Χρησιμοποιήστε ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή πηγαίνετε με τα πόδια
Ενθαρρύνετε τους γονείς σας ή τους δασκάλους σας να εφαρμόσουν την πρακτική της συλλογικής χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων. Ένα μέσου κυβισμού αυτοκίνητο με μέση χρήση επί ένα έτος εκπέμπει στην ατμόσφαιρα το βάρος του σε CO2.
Ωστόσο, η μόνη ποσότητα CO2 που εκπέμπεται από τους ποδηλάτες και τους πεζοπόρους προέρχεται από την αναπνοή τους!
Διεξάγετε έναν «ενεργειακό έλεγχο» στο σχολείο σας
Χωριστείτε σε ομάδες και ερευνήστε πόσο «σοφά» ξοδεύεται το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο (ή φυσικό αέριο) στο σχολείο.
Σκεφτείτε πως μπορεί να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας.
Σίγουρα θα βρείτε πολλές θέσεις διαφυγής του αέρα (παράθυρα που μπάζουν, π.χ.), φώτα που ξεχνιούνται αναμμένα, ηλεκτρικές συσκευές παλιάς τεχνολογίας που σπαταλούν
πολλή ενέργεια και άλλα παρόμοια!
Αντικατέστησε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
Είναι ακριβότεροι αλλά τελικά εξοικονομείτε χρήματα επειδή καταναλώνουν μόνο το 1/4 περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας και δίνουν τον ίδιο φωτισμό.
Επιπλέον, έχουν τετραπλάσια διάρκεια ζωής από έναν κανονικό λαμπτήρα!

.
  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site