Η ζωή μας ...το ποδήλατο

Σε μια πόλη όπως η Ναύπακτος, η χρήση του ποδηλάτου σαν τρόπος ψυχαγωγίας, άσκησης αλλά και σαν μέσο μετακίνησης, μια και οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες, έχει πέραν της διασκέδασης και τεράστια οικολογική συμβολή, μειώνοντας την ηχορύπανση, την μόλυνση του περιβάλλοντος, διευκολύνοντας σε σημαντικό βαθμό την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στον ιστό της πόλης.
Από μια παρέα τεσσάρων-πέντε φίλων ξεκίνησαν όλα, μια παρέα με αγάπη για το ποδήλατο.
Στην αρχή δειλά-δειλά με βόλτες στη πόλη, για να καταλήξουν αργότερα, μετά από πέντε μήνες, στη δημιουργία του Ποδηλατικού Ομίλου Ναυπάκτου.
Σήμερα ο αριθμός των ποδηλατών του ομίλου έχει φθάσει τους σαράντα και το σίγουρο είναι ότι θα αυξηθεί στο μέλλον.
Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή το βράδυ, στο ανοικτό ραντεβού δίνουν το «παρών» κάθε φορά όλο και περισσότεροι ποδηλάτες.
Εκεί αποφασίζεται, χωρίς πολλές σκέψεις και συζητήσεις, η διαδρομή.
Έχοντας πάρει όλα τα μέτρα ασφάλειας, φωτιστικά, γιλέκα με ανακλαστήρες
ακόμα και ασύρματη επικοινωνία, ξεκινούν για την ...περιπέτεια.
Είναι φορές που συγκεντρωνόμαστε τριάντα με σαράντα ποδήλατα, μας λένε, και οι διαδρομές που ακολουθούμε είναι προς το Αντίρριο, τη Γέφυρα, το Ρίο και τη Δάφνη το Μοναστηράκι και τη Χιλιαδού, προς τα ανατολικά.
Μια παρέα που χαίρεται το ποδήλατο και διασκεδάζει με πάρτι, νυχτερινές βουτιές στις παραλίες το καλοκαίρι και τσιμπούσια στις ταβέρνες τον χειμώνα, αφήνοντας στην άκρη τα όποια προβλήματα της καθημερινότητας.
Οι ηλικίες που συναντάμε, στον ποδηλατικό όμιλο, «από δεκατριών ετών μέχρι
όσους αντέχουν», μας λένε!

Και ...προτάσεις για τον ποδηλατοδρόμο
Με αφορμή την κατασκευή ποδηλατοδρόμου στην Ναύπακτο ο Ποδηλατικός Όμιλος κάνει και τις δικές του προτάσεις προς το Δήμο Ναυπάκτου για την ασφαλή λειτουργία του, προς όφελος όλων των δημοτών αυτής της πόλης αλλά και για να γίνει η Ναύπακτος μια πόλη φιλική, μια πόλη που θα την χαίρονται όλοι.
• Οριοθέτηση του ποδηλατοδρόμου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο μελετητής αλλά και η Τροχαία Ναυπάκτου, με πλαστικά ελάσματα ή κολονάκια.
• Να καταδειχθούν τα επικίνδυνα σημεία που ο ποδηλατοδρόμος διασταυρώνεται με τις βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης και να τοποθετηθεί στα σημεία αυτά η απαραίτητη σήμανση.
• Ο τρόπος διάθεσης από τον Δήμο Ναυπάκτου των δημοτικών κοινόχρηστων ποδηλάτων, αποκλείει από την χρήση τους όσους δημότες κατοικούν εκτός του κέντρου της πόλης (Δάφνη, Ξηροπήγαδο, Μαμουλάδα κ.λ.π) αλλά και τους επισκέπτες.
• Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι διαχείρισης-διάθεσης των ποδηλάτων,
που έχουν δοκιμαστεί και λειτουργούν με επιτυχία σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις.
• Σε συνδυασμό με την λειτουργία του ποδηλατοδρόμου, είναι απαραίτητοι
και χώροι στάθμευσης στην

.
  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site