Το περιβάλλον σε αριθμούς

Από τους 300.000 τόνους πλαστικού που καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Οι 25.000-30.000 τόνοι προέρχονται από πλαστικά που ανακυκλώνονται.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Όγκος που αντιστοιχεί στο 4% των συνολικών απορριμμάτων.

Στην Ελλάδα τα ηλεκτρονικά απορρίμματα ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες τόνους.
Ο ρυθμός παραγωγής ηλεκτρονικών απορριμμάτων αυξάνεται γοργά, χρόνο με το
χρόνο, ξεπερνώντας το 3%. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση και με τους κινδύνους που εγκυμονεί για το περιβάλλον η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους, καταδεικνύουν την τεράστια σημασία του συγκεκριμένου ζητήματος.

Πάνω από το 1/3 του αλουμινίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη για την παραγωγή διαφόρων τελικών προϊόντων προέρχεται από δευτερόχυτο αλουμίνιο (ανακύκλωση). Μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας αποτελείται από δεκατέσσερα διαφορετικά υλικά, όπως πλαστικό και μέταλλα, το 90% των οποίων μπορεί να ανακυκλωθεί, εξοικονομώντας μεγάλες ποσότητες ενέργειας και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μπαταρίες ευθύνονται για το 20% των τοξικών ουσιών των απορριμμάτων, καθώς περιέχουν μόλυβδο, κάδμιο και υδράργυρο.
Με την εναλλακτική διαχείριση τους αποφεύγεται η απόρριψή τους στο περιβάλλον και συνεπώς η μόλυνση του εδάφους, του υδάτινου ορίζοντα και τελικά της
διατροφικής αλυσίδας και του πόσιμου νερού.


Ο αριθμός των άδειων μελανοδοχείων στην Ευρώπη φθάνει τα 200 εκατομμύρια τεμάχια το χρόνο και μόνο το 20% αυτής της ποσότητας ανακυκλώνεται.
Η μη ελεγχόμενη απόρριψή τους βλάπτει το περιβάλλον, καθώς εξαιτίας της παρουσίας του πλαστικού, η αποσύνθεσή τους μπορεί να διαρκέσει και 1.000 χρόνια. Κάθε ένα μελανοδοχείο μπορεί να ανακυκλωθεί από 3 μέχρι και 7 φορές.
Η κατανάλωση χαρτιού στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους 800.000 τόνους το χρόνο, όταν το 1976 δεν ξεπερνούσε τους 400.000 τόνους.
Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται προς ανακύκλωση 300.000 τόνοι χρησιμοποιημένου χαρτιού.
Οι 220.000 τόνοι από μεγάλους παραγωγούς, όπως σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, τυπογραφεία, βιβλιοδετεία, επιστροφές εφημερίδων και περιοδικών και άλλοι 80.000 τόνοι από σπίτια, γραφεία, κλπ.


Η κατανάλωση των διάφορων τύπων χαρτιού στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου
800.000 τόνους το χρόνο.
Την μεγαλύτερη συμμετοχή στην κατανάλωση αυτή έχει το χαρτί συσκευασίας (50%) και ακολουθεί το χαρτί γραφής και εκτύπωσης (35%) και το χαρτί υγείας και καθαριότητας (15%).


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site