447η επέτειος Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Εβδομάδα εορταστικών εκδηλώσεων για την 447η επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, γνωστή στον δυτικό κόσμο και ως «Ναυμαχία του Lepanto», διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπακτίας, με την αναπαράσταση του ιστορικού αυτού γεγονότος στο Ενετικό λιμάνι της πόλης να είναι η κορύφωση των εκδηλώσεων.

Με την ονομασία Ναυμαχία της Ναυπάκτου παρέμεινε στην ιστορία η ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 1571 μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, της Νεάπολης και Σικελίας και του Πάπα αφενός και του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου, στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου είναι μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία και η αμέσως μετά της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας πιο ιστορική θαλάσσια σύγκρουση. Αποτελεί δε ακόμη και ιστορικό σταθμό στη ναυτική τακτική καθώς και στη ναυπηγική. Μετά τη κατάληψη της Κύπρου από τον Σουλτάνο Σελήμ Β΄, τον Αύγουστο του 1570, και τις επακόλουθες από τους Τούρκους σφαγές των παραδοθέντων Ενετών αλλά και μετά την στάση των Οθωμανών έναντι των χριστιανικών κρατών, άρχισαν τότε με την πρωτοβουλία του, μετέπειτα Αγίου, Πάπα Πίου του Ε΄ τα χριστιανικά κράτη και μάλιστα η Ισπανία και η Ενετία να συνάπτουν συμμαχίες για κοινές κατά των Οθωμανών πολεμικές ενέργειες που απέβλεπαν κυρίως στη διάλυση του οθωμανικού στόλου και την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών.

Η ναυμαχία αυτή έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών, αλλά και τεράστιες απώλειες και από τις δυο πλευρές.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site