ο Αμαζόνιος είναι και δική μας υπόθεση

Οι μεγάλες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο ευαισθητοποίησαν πολλούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καταστρέφεται μια τεράστια έκταση παρθένων δασών και οικοσυστήματα και είδη τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο για ολόκληρο τον πλανήτη. Οι φωτιές που καίνε τον Αμαζόνιο, μας αφορούν όλους και όλες άμεσα γιατί ο Αμαζόνιος είναι τα πνευμόνια του πλανήτη αλλά και ο τόπος που φιλοξενεί χιλιάδες ιθαγενείς και απίστευτη ποικιλία ειδών, για πολλά από τα οποία δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα ακόμα. Με αυτή την έννοια η προστασία του Αμαζονίου δεν είναι υπόθεση μόνο της Βραζιλίας αλλά ολόκληρου του πλανήτη και των διεθνών οργανισμών. Ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες ο Αμαζόνιος δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις εξορυκτικές βιομηχανίες, την βιομηχανικής κλίμακας κτηνοτροφία και γεωργία, την παράνομη κι ανεξέλεγκτη κοπή των δέντρων για ξυλεία και χαρτί κ.ά.

Μαζικές εκχερσώσεις, μεγάλες πυρκαγιές και βίαιες εισβολές παραστρατιωτικών στο δάσος και στις περιοχές των ιθαγενών κατοίκων έχουν ήδη οδηγήσει με σημαντική απώλεια δάσους, βιοποικιλότητας και οικοσυστημάτων αλλά και σε πολλά ανθρώπινα θύματα. Η καταστροφή του Αμαζονίου επί Bolsonaro, όμως, αποκτάει πολύ μεγαλύτερη ένταση, με δεδομένο ότι ο ακραίος αυτός πολιτικός, έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να μειώσει την προστασία του, ανοίγει τον δρόμο σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση και παραπληροφορεί υποστηρίζοντας ότι το οικοσύστημα “κινδυνεύει από τους οικολόγους” Ακόμα και ο εμπορικός πόλεμος τον οποίο έχει κηρύξει ο Τραμπ δίνει ώθηση σε μεγάλη ζήτηση σόγιας από την Βραζιλία, υποκαθιστώντας τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ λόγω των δασμών που έχουν επιβληθεί και άρα σε μεγάλη ζήτηση νέων εκτάσεων για καλλιέργεια. Η Βραζιλία εξήγαγε 83,3 εκατομμύρια τόνους σόγιας το 2018, αύξηση 22,2% σε σχέση με το 2017, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταλήγει στην Κίνα.

Για να προστατέψουμε τον Αμαζόνιο δεν αρκεί η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση μέσω των σοσιαλ μίντια, αλλά χρειάζεται μια συντονισμένη άσκηση πολιτικής πίεσης στους διεθνείς οργανισμούς και στις κυβερνήσεις να αναλάβουν αποτελεσματική δράση. Ενώνουμε τη φωνή και την δράση μας με κινήματα πολιτών και τους Ευρωπαίους Πράσινους ζητώντας από το Ευρωκοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις να απαιτήσουν πρωτοβουλίες από την ΕΕ για να προστατευθεί ο Αμαζόνιος και να συμμετάσχει η Βραζιλία στην προστασία του κλίματος.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ζητάμε, επίσης, από την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή να δηλώσουν ότι δεν θα υπογράψουν την συμφωνία αν η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν δεσμευτεί έμπρακτα για προστασία του Αμαζόνιου και συμμετοχή της στην κοινή προσπάθεια για προστασία του κλίματος.
*Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site