Μείωσε το πλαστικό σου αποτύπωμα…

Ο κόσμος μας και η καθημερινότητά μας είναι πνιγμένος από προϊόντα μίας χρήσης σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για να πεταχτούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Πλαστικά ποτήρια, σακούλες, συσκευασίες, πλαστικά μπουκάλια νερού, πακέτα κ.α , προϊόντα που είναι κατασκευασμένα έχοντας ως μοναδικό τελικό προορισμό τη χωματερή. Προϊόντα που χρησιμοποιούμε ευρέως στην καθημερινότητά μας, είναι εύκολο να ξεχάσουμε την βλάβη που προκαλούν. Αλλά ας μην γελιόμαστε, η υπερβολική εξάρτηση από το πλαστικό έχει δραστικές συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με μελέτη, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια στους ωκεανούς μας! Πιστεύουμε ότι το πλαστικό είναι η εύκολη και βολική λύση. Στην πραγματικότητα όμως, η εξάρτηση που έχουμε αναπτύξει με το πλαστικό μίας χρήσης έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Εάν θέλουμε να αντιστρέψουμε την υπερκατανάλωση του πλαστικού, είναι στο χέρι μας να απαιτήσουμε επαναχρησιμοποιήσιμα, ανακυκλώσιμα προϊόντα και να κάνουμε βήματα για να μειώσουμε την χρήση στη ζωή μας. Τα στατιστικά καταγράφουν το πόσο είμαστε εθισμένοι, καθώς: Περίπου 4,8 - 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Στη Μεσόγειο συγκεκριμένα, πλαστικά υπολείμματα έχουν βρεθεί στο στομάχι ψαριών, πουλιών, χελωνών και φαλαινών. Χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο πλαστικό απ' ότι χρειαζόμαστε. Καθημερινά στην Ελλάδα σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ! Η ανακύκλωση δεν είναι επαρκής λύση. Παράγουμε όλο και περισσότερα πλαστικά μίας χρήσης και μόνο στις ελληνικές θάλασσες το ποσοστό των πλαστικών απορριμμάτων φτάνει ακόμα και το 95%. Ένα σημαντικό μέρος της λύσης είναι να αλλάξουμε κάποιες από τις καθημερινές συνήθειές μας και να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης. Υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι που θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πρόβλημα: Αντί για πλαστικές σακούλες, πάρε τη δική σου επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για ψώνια. Ξεδίψασε αποφεύγοντας πλαστικά μπουκάλια και καλαμάκια. Την επόμενη φορά που θες να πάρεις καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα για έξω, πάρε μαζί σου ένα ποτήρι πολλαπλών χρήσεων. Παίρνουμε σακούλες επαναχρησιμοποιούμενες όταν πηγαίνουμε για ψώνια και επιλέγουμε τα προϊόντα που έχουν «έξυπνα» πακέτα και δεν είναι σε πλαστικές συσκευασίες. Η συσκευασία του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελεί σημαντική - και αυξανόμενη - πηγή απορριμμάτων. Για παράδειγμα, ένα μόνο κραγιόν ή μία μόνο μπαταρία συχνά έρχεται σε ένα παράλογα μεγάλο κιβώτιο, γεμισμένο με ένα περιττό ποσό πλαστικών, χαρτιού και φελιζόλ. Αγοράζουμε σαμπουάν και μαλακτικό μαλλιών χύμα και χρησιμοποιούμε αντλία ώθησης που τη βιδώνουμε σε ένα βαζάκι. Μία άλλη επιλογή είναι τα σαμπουάν και τα μαλακτικά σε στέρεα μορφή, που μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε εύκολα.
  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site