Πως να κρατήσουμε ζεστό το σπίτι μας

Κρατήσετε την πολύτιμη θέρμανση μέσα στο σπίτι με εντελώς οικονομικούς τρόπους.
Άσχετα με το αν χρησιμοποιείτε το τζάκι, το καλοριφέρ ή τις σόμπες, η ζέστη μπορεί να φύγει από ένα χώρο, με αποτέλεσμα το κόστος θέρμανσης να εκτοξεύεται στα ύψη.
Κενά μεταξύ των παραθύρων, λάθος χειρισμοί στα σώματα θέρμανσης και μικρές παραλείψεις είναι ικανές να κάνουν το σπίτι σας να μοιάζει με την Ανταρκτική.

Εγκαταστήστε θερμοστάτες…για μειωμένη κατανάλωση!

Οι ρυθμίσεις του θερμοστάτη είναι ικανές να βελτιώσουν τις συνθήκες θέρμανσης και να μειώσουν την κατανάλωση. Όταν λείπετε από το σπίτι, ρυθμίστε το θερμοστάτη στη χαμηλότερη θερμοκρασία. Κάθε φορά που μειώνετε το βαθμό έντασης του, εξοικονομείτε ένα 3% των εξόδων θέρμανσης, ενώ παράλληλα δεν σπαταλάτε άσκοπα ενέργεια.

«Σφραγίστε» τους αγωγούς του σπιτιού..

Συνήθως οι αγωγοί βρίσκονται στη σοφίτα ή το υπόγειο. Αν ένας σωλήνας έχει καταστραφεί, τότε ο ζεστός αέρας του σπιτιού δραπετεύει σε ένα ποσοστό από 10% έως 30%. Έτσι, εμποδίζεται η ροή του θερμού αέρα, με αποτέλεσμα το σπίτι να είναι πάντα κρύο!

Μονώστε τις πόρτες και τα παράθυρα..

Φροντίστε έτσι ώστε τα κουφώματα του σπιτιού να είναι αεροστεγή, μειώνοντας τις απώλειες θερμότητας του σπιτιού σας. Ακόμα και αν «κλείσετε» το κενό κάτω μιας πόρτας με ένα μαξιλάρι, θα «φυλακίσετε» περισσότερη ζέστη μέσα σε ένα δωμάτιο. Για τα παράθυρα μπορείτε να εγκαταστήσετε μερικά κιτ μόνωσης παραθύρων, δηλαδή κάποια πλαστικές λωρίδες που χαρίζουν απόλυτη μόνωση στο σπίτι.

Μην ξεχνάτε την καμινάδα του τζακιού...

Όταν δεν χρησιμοποιείτε το τζάκι, τοποθετήστε ένα προστατευτικό κάλυμμα στην καμινάδα,. Αυτό θα κλείσει το άνοιγμα και δεν θα επιτρέψει στον κρύο αέρα να εισχωρήσει μέσα στο σπίτι. Αλλιώς, η ζέστη του σπιτιού σας θα περάσει μέσα από την καμινάδα και το σπίτι θα γίνει πάγος.

Να ελέγχετε τον εξοπλισμό της θέρμανσης

Αν κρατάτε τον εξοπλισμό της θέρμανσής σας καθαρό και τον ρυθμίζετε σωστά, θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε έως και 5% από το κόστος θέρμανσης. Με άλλα λόγια, καλό είναι να εξαερώνετε συχνά τα σώματα του καλοριφέρ σας και να συντηρείτε τις εγκαταστάσεις θέρμανσης ειδικά προς το τέλος του χειμώνα.

Στρώστε χαλιά

Τα χαλιά και οι μοκέτες δεν εξυπηρετούν μόνο αισθητικούς σκοπούς, αλλά και πρακτικούς. Μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι σου οικονομικά, αφού θα «ντύσουν» τα κρύα μάρμαρα και πλακάκια.
Πείτε «ναι» στον ήλιο!
Τους περισσότερους μήνες του χρόνου η χώρα μας έχει καλοκαιρία. Αφήστε, λοιπόν, τις κουρτίνες ανοιχτές από την πλευρά που ο ήλιος «βλέπει» το σπίτι σας, ώστε οι ακτίνες του να μπουν και να το ζεστάνουν. Μην ξεχάσετε, βέβαια, να κλείσετε τα υπόλοιπα παντζούρια για να κρατήσετε το κρύο μακριά.

Θερμομόνωση σώματος

Προσαρμόστε τις ενδυματολογικές σας συνήθειες ανάλογα με την εποχή, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Τα ρούχα είναι η θερμομόνωση του σώματος.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site