Χριστούγεννα με σεβασμό στο περιβάλλον!

Κάθε χρόνο, κατά τις γιορτές, παράγουμε εκατομμύρια κιλά επιπλέον απορριμμάτων από τις συσκευασίες των φαγητών, των ποτών και των δώρων, από τις ευχετήριες κάρτες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Από τα απορρίμματα των γιορτών που παράγονται σε όλο τον κόσμο, μόνο το 12% θα ανακυκλωθεί. Από τα εκατομμύρια των χριστουγεννιάτικων δέντρων που θα στολιστούν, μόνο το 20% θα ανακυκλωθεί. Για τα εκατομμύρια των ευχετήριων καρτών που αποστέλλονται «θυσιάζονται» χιλιάδες δέντρα. Φωτάκια, γιορτινά δώρα, Χριστουγεννιάτικο δέντρο… Και όμως δεν χρειάζεται να στερηθείτε τίποτα από αυτά, αρκεί να βάλετε μπροστά τη φαντασία σας. Ιδέες για το στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και του σπιτιού μας, για τα στολίδια που μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι, αλλά και οικολογικές συμβουλές για τις συγκεντρώσεις που θα κάνουμε, αυτές τις γιορτινές ημέρες, όσων βέβαια η τσέπη δεν έχει αδειάσει ακόμη, σας προτείνουμε και φέτος. Κάποιες από αυτές μπορεί να μην είναι πρωτότυπες, όμως σίγουρα η προσπάθεια, ειδικά των παιδιών, θα τους δώσει χαρά, και που ξέρεις, το αποτέλεσμα ίσως να είναι και εντυπωσιακό. Ας δοκιμάσουμε!!!


Με την αξία του χειροποίητου!
Τα κάστανα, τα φασόλια, και τα ξερά φύλλα κάνουν φανταστικές γιρλάντες για το δέντρο, τις γλάστρες και το τζάκι. Η αποξηραμένη δάφνη, τα ξύλα κανέλας, τα φουντούκια και τα κουκουνάρια μπορούν να κάνουν πρωτότυπα στεφάνια για την πόρτα και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Φρούτα, καρύδια, κουκουνάρια μπορούν να διακοσμήσουν το τζάκι ή το σαλόνι σας. Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως π.χ. τα πορτοκάλια ή τα ξυλάκια κανέλας μπορούν να συνθέσουν όμορφα διακοσμητικά. Μια φαρδιά υφασμάτινη κορδέλα μπορεί να μετατρέψει την εξώπορτα σας σε ένα γιγάντιο δώρο. Τα οργανικά κουλουράκια, που μπορείτε να φτιάξετε, σε διάφορα σχήματα (αστεράκια, χιονάνθρωπους, σπιτάκια) μπορούν να γίνουν ωραία στολίδια για όλα τα τραπεζάκια ακόμη και το δέντρο. Μπορείτε να πάρετε ένα πορτοκάλι, να το αγκαλιάστε με μια κορδέλα και να τρυπήσετε πάνω του πολλά γαρίφαλα. Σε λίγο η Χριστουγεννιάτικη μπάλα σας θα είναι έτοιμη. Αντί για ψεύτικο δέντρο, προτιμήστε να στολίσετε ένα αληθινό έλατο σε γλάστρα ή το παραδοσιακό καραβάκι. Τα στολίδια φέτος δεν χρειάζεται να είναι από πλαστικό ούτε να τα αγοράσετε... η οικογένεια θα έρθει πιο κοντά αν καθίσουν όλοι μαζί και φτιάξουν από απλά καθημερινά πράγματα στολίδια για το σπίτι αλλά και για δώρα.

Και… εξοικονόμηση ενέργειας
Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα έχουμε να οργανώσουμε αλλά και να πάμε σε πολλές γιορτινές συγκεντρώσεις. Φροντίζουμε λοιπόν να: Ψήνουμε ταυτόχρονα πολλά φαγητά στον φούρνο. Δεν χρησιμοποιούμε ποτηράκια και πιατάκια μιας χρήσης. Έχουμε υφασμάτινα τραπεζομάντιλα. Βάζουμε κάδο ανακύκλωσης σε εμφανή σημείο στην κουζίνα.
Δεν σπαταλάμε πολύ νερό στο πλύσιμο των πιάτων και μετά να καθαρίσουμε το σπίτι με οικολογικά καθαριστικά. Φέτος τα Χριστούγεννα ζητήστε να μην τυλιχτούν επιπλέον τα δώρα σας ή να μην προστεθεί κορδέλα. Η σακούλα και μόνο του μαγαζιού είναι αρκετή.
Χαρίστε στα παιδιά βιβλία με οικολογικό περιεχόμενο. Όλοι οι εκδοτικοί οίκοι πλέον έχουν σχετικά βιβλία. Αν τα δώρα που θα αγοράσουμε έχουν μπαταρίες, καλύτερα να είναι επαναφορτιζόμενες. Οι λαμπερές γιορτές όμως δε σημαίνουν απαραίτητα και μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λάμπες εξοικονόμησης, διαλέξτε λαμπάκια για το δέντρο με χαμηλή κατανάλωση και κρατήστε σβηστά όσα φώτα δε χρειάζεστε. Αξιοποιήστε τα «άχρηστα» υλικά του σπιτιού και φτιάξτε κατασκευές ή χειροποίητα δώρα που θα χαρίσετε σε αγαπημένα πρόσωπα. Καλές γιορτές με περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον.  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site