ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ

η συνεχιζόμενη απειλή…

Πριν δύο μέρες διαβάσαμε πως εντοπίστηκε στις ακτές της Σαντορίνη το κουφάρι μιας νεκρής φάλαινας. Μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις από ειδικούς επιστήμονες διαπιστώθηκε πως το μεγαλόσωμο θηλαστικό βρήκε τραγικό θάνατο έπειτα από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πλαστικού. Συνολικά βρέθηκαν στο στομάχι του άτυχου κήτους περισσότερα από 30 κιλά πλαστικού τα οποία προέρχονται πιθανότατα από πλαστικές σακούλες που δεν κατάφερε να αποβάλει από το πεπτικό του σύστημα με αποτέλεσμα η φάλαινα μήκους 9 μέτρων να πεθάνει από γαστρικό σοκ. Το περιστατικό αυτό, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων περιπτώσεων, επαναφέρει τα διαχρονικό και διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης που κοστίζει την ζωή σε πληθώρα θαλάσσιων ζώων ετησίως. Εκτός όμως από τα σπάνια είδη θηλαστικών που απειλούνται με εξαφάνιση, οι επιπτώσεις είναι ορατές και στην ανθρώπινη υγεία. Το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης είναι ευρύ και οφείλεται σε ποικίλους κλάδους της σύγχρονης ζωής και επαγγελματικής δραστηριότητας. Το εκτεταμένο πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων εντοπίζεται σε όλο τον πλανήτη και αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα παγκοσμίως. Ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά όμως στην Μεσόγειο. Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν σοβαρή απειλή για τα οικοσυστήματα της περιοχής, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα νερά αυτής της πανέμορφης κλειστής θάλασσας ανανεώνονται μόλις κάθε 100 χρόνια. «Ως θαλάσσια απορρίμματα χαρακτηρίζουμε οποιαδήποτε κατασκευασμένα ή επεξεργασμένα στερεά υλικά που έχουν απορριφθεί, αποτεθεί ή εγκαταλειφθεί στο θαλάσσιο και το παράκτιο περιβάλλον. Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούνται από αντικείμενα που έχουν *παρασκευαστεί ή χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο και έχουν εγκαταλειφθεί εκ προθέσεως στη θάλασσα, σε ποταμούς ή σε παραλίες *που έχουν μεταφερθεί έμμεσα στη θάλασσα μέσω ποταμών, αποχετευτικών δικτύων, όμβριων υδάτων ή ανέμων * που έχουν ατυχώς χαθεί, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν χαθεί στη θάλασσα επί κακών καιρικών συνθηκών (αλιευτικά εργαλεία, εμπόρευμα) *ή που έχουν αφεθεί εκ προθέσεως από ανθρώπους σε παραλίες και ακτές»

Τα απορρίμματα της Μεσογείου…

 Πλαστικά: μπουκάλια, κομμάτια, σακούλες, καπάκια, πώματα, πετονιές αλιείας, συνθετικό σχοινί, δίχτυα αλιείας, δεματικό καλωδίων, ιμάντες περίδεσης, δοχεία, κουβάδες, πάνες κλπ, συσκευασίες τροφίμων, συσκευασίες αναψυκτικών, καλαμάκια, αναδευτήρες, κομμάτια, μουσαμάδες, συσκευασίες καπνού και αναπτήρες κ.α
 Μέταλλα: κουτάκια αλουμινίου (αναψυκτικά, μπύρες κλπ), πώματα από κουτάκια αλουμινίου, βαρέλια, σπρέι/αεροζόλ, κονσέρβες, ηλεκτρικές συσκευές, εξαρτήματα αυτοκινήτων, κατακερματισμένα κομμάτια, καλώδια, κα.
 Καουτσούκ: μπότες, σημαδούρες, γάντια, ελαστικά αυτοκινήτων, κα.
 Γυαλί: δοχεία, μπουκάλια, λαμπτήρες, κομμάτια, κα.
 Φυσικά προϊόντα: ξύλο (επεξεργασμένο), σχοινί, χαρτιά και χαρτόνια όλων των ειδών, παλέτες (ξύλινες), κα.
 Διάφορα: ρουχισμός, κουρέλια, παπούτσια, κα

Κάθε χρόνο, χελώνες, πουλιά και άλλα θαλάσσια ζώα πεθαίνουν άσκοπα από την κατάποση θαλάσσιων απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών (και μικροπλαστικών) εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους. Συγκεκριμένα, οι θαλάσσιες χελώνες μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες που καταλήγουν στη θάλασσα με την αγαπημένη τους λιχουδιά: τις τσούχτρες. Η κατάποση πλαστικών μπορεί να οδηγήσει τις θαλάσσιες χελώνες σε πνιγμό, να φράξει τον πεπτικό τους σωλήνα ή να τις κάνει να αισθάνονται χορτάτες, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να πεθαίνουν από ασιτία. Αν λοιπόν σκεφτεί κανείς πως μόνο στην Ελλάδα , σύμφωνα με έρευνες, μόλις τρία αντικείμενα (πλαστικές σακούλες, μπουκάλια νερού και κουτάκια αλουμινίου) αποτελούν το 50 % των απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον, προβάλει επιτακτική η ανάγκη περιορισμού των απορριμμάτων. Ανακυκλώνοντας τα παραπάνω υλικά και περιορίζοντας την κατανάλωσή τους μπορούμε να μειώσουμε στο μισό το ρυπαντικό φορτίο των θαλασσών μας. Συμπερασματικά η ενημέρωση δεν αρκεί, απαιτείται και δράση και ευτυχώς στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται αρκετοί φορείς στην κατεύθυνση αυτή.

του Μάριου Μαραγκόπουλου


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site