ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ...


Ξεκίνησε από 1η Μαΐου η αντιπυρική περίοδος και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, διάστημα που, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π), οι εμπλεκόμενοι φορείς για την αντιμετώπιση πυρκαγιών καλούνται να είναι σε ετοιμότητα και να λάβουν όλα εκείνα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, ώστε να μη κινδυνεύσουν από τις πυρκαγιές και φέτος, δάση, περιουσίες και προπαντός ανθρώπινες ζωές. H Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει το κύριο βάρος στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, όμως χρειάζεται η συνεργασία και άλλων φορέων, της Περιφέρειας, του Δήμου, του Δασαρχείου, της Αστυνομίας, και προπαντός των ίδιων των πολιτών, τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή. Με τους φορείς και τις δράσεις του καθενός, πραγματοποιούνται όλο αυτό το διάστημα συσκέψεις για τον καλύτερο συντονισμό, την ενεργοποίηση τους και την ετοιμότητά τους, ώστε να έχουμε μία καλή αντιπυρική περίοδο φέτος. Και φέτος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα κληθεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα σε δύσκολες καταστάσεις, να ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις τον εαυτό της και τα όποια προβλήματά της. Σαν πολίτες θα πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα τηρώντας τον πιο κάτω δεκάλογο:

Δέκα τρόποι για να μη καούμε:
1. Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.

2. Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

3. Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

4. Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους.

5. Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

6. Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κλπ.

7. Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων και σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι σας, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους.

8. Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους τη στέγη και τα μπαλκόνια.

9. Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι. Αποφύγετε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι σας.

10. Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.


Και μια τελευταία συμβουλή…
Μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται. Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site