Ο Κορινθιακός στο «μικροσκόπιο»

Εδώ και περίπου 30 χρόνια, στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για την πληρέστερη κατανόηση των γεωφυσικών διαδικασιών, όπως σεισμοί, κατολισθήσεις, τσουνάμι, που λαβαίνουν χώρα κατά καιρούς. Διαχρονικά, έχει παρατηρηθεί, ο Βόρειος και Νότιος Κορινθιακός Κόλπος να απομακρύνονται μέχρι τα 15 χιλιοστά ανά έτος, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη αλλά και στην υφήλιο για περιοχές πέρα των τεκτονικών ορίων. Ένα τμήμα της χερσαίας έκτασης του Βόρειου Κορινθιακού Κόλπου (παράκτιες περιοχές της νότιας Φωκίδας) κατέρχονται και του Νότιου (παράκτιες περιοχές της βόρειας Αχαΐας) ανέρχονται.

H περιοχή μελετάται από ερευνητικές ομάδες από όλη την Ευρώπη. Στα πλαίσια προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών την επισκέπτονται τακτικά φοιτητές από πολλά Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μια και το φαινόμενο αποτελεί ένα «φυσικό εργαστήριο» λόγω του μεγάλου πλήθους και ποικιλίας των γεωφυσικών φαινομένων και της πληθώρας ευρημάτων. Για την όσο το δυνατόν πληρέστερη και ενδελεχή μελέτη, έχει εγκατασταθεί ένα μεγάλο πλήθος οργάνων (σεισμόμετρα, επιταχυνσιόμετρα, δορυφορικοί δέκτες GPS κλπ). Ανά τακτά διαστήματα αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις γίνονται επισκέψεις στην περιοχή για συναντήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εγκατάσταση και συντήρηση των σταθμών, λήψεις μετρήσεων κ.α., με ορμητήριο την πόλη της Ναυπάκτου. Ο κοινός τόπος των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή αποτελεί το Corinth Rift Laboratory (Εργαστήριο της τάφρου της Κορίνθου). Μέλη αυτής αποτελούν από την Ελλάδα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από την Γαλλική μεριά μετέχουν τα πανεπιστήμια École normale supérieure του Παρισιού, της Νίκαιας, του Στρασβούργου, το Savoie MontBlanc καθώς και το ερευνητικό ίδρυμα Institutde Physique du Globe de Paris. Επίσης, μετέχουν και η Ακαδημία Επιστημών της Βουλγαρίας και τα πανεπιστήμια της Σόφιας και της Πράγας. Προσφάτως, ο Κορινθιακός Κόλπος εντάχθηκε ως Παρατηρητήριο της Κορινθιακής τάφρου (Corinth Rift Observatory, CRO) στο πλαίσια της παν-Ευρωπαϊκής υποδομής παρατήρησης της ηπειρωτικής γης.

Στα πλαίσια του «Εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου» (Corinth Rift Observatory) 2017, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις- διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες της ημεδαπής και αλλοδαπής σε φοιτητές που έχουν επιλεχθεί καθώς και στο ευρύ κοινό και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τους σεισμούς και τα ρήγματα του δυτικού Κορινθιακού, τις εδαφικές παραμορφώσεις των Ιονίων, την ενόργανη παρακολούθηση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου κ.α. Το «Εργαστήριο» λειτούργησε τόσο στον χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και στην αίθουσα «Ναυπακτία» στη Ναύπακτο. Στόχος των ερευνητών, είναι η καθιέρωση «Θερινού Σχολείου» του Εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου σε ετήσια βάση.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site