Τα πλατάνια εκπέμπουν S.O.S

Ποιος δεν έχει ξαποστάσει το απομεσήμερο του καλοκαιριού κάτω από έναν πλάτανο; Το αιωνόβιο δέντρο, άρρηκτα δεμένο με τη ζωή στην ύπαιθρο, προσφέρει σκιά και δροσιά απλόχερα. Για πόσο, όμως, ακόμη; Το φθινόπωρο του 2003 βρέθηκε στην Ελλάδα η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani. Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Σήμερα χιλιάδες πλατάνια έχουν νεκρωθεί σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και Θεσσαλία από την ασθένεια. Δυστυχώς , η ασθένεια είναι θανατηφόρος και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τα δένδρα που έχουν προσβληθεί από το παθογόνο. Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης. Αυτό εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται.
Η ασθένεια μεταδίδεται από μολυσμένα εργαλεία και σκαπτικά μηχανήματα, αλλά και αναστομώσεις των ριζών. Πολύ εύκολη είναι η μετάδοση από τα ποτάμια, το νερό των οποίων μεταφέρει σπασμένα και μολυσμένα κλαδιά. Καθώς τα προσβεβλημένα δένδρα δε δύνανται να ιαθούν, καλούμαστε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τα υγιή, αποφεύγοντας παρεμβάσεις στα δέντρα (κλαδέματα, αμμοληψίες κ.λπ.) και απολυμαίνοντας τα εργαλεία. Τα μολυσμένα δένδρα πρέπει να νεκρώνονται και να καταστρέφονται. Η πιο κρίσιμη κατάσταση αυτή τη στιγμή εμφανίζεται στον ποταμό Καλαμά, αλλά και στον Αχέροντα.

Στα χέρια όλων μας η προστασία
Η Ναυπακτία και ιδιαίτερα η πόλη της Ναύπακτου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πλατάνια. Είναι ίσως η μοναδική πόλη που εντός του αστικού ιστού, το παραλιακό της μέτωπο σκεπάζεται από τα αιωνόβια αυτά δέντρα. Μαζί με το Βενετσιάνικο λιμανάκι, αποτελούν το «Σήμα κατατεθέν» για τον τουρισμό. Με στόχο την πρόληψη, ώστε να μην μεταδοθεί η θανατηφόρος ασθένεια στα πλατάνια της περιοχής, το Δασαρχείο Ναυπάκτου και ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνουν και προχωρούν σε συντονισμένες ενέργειες. Σε ανακοίνωσή του το Δασαρχείο επισημαίνει: «Τα μηχανήματα εκσκαφής παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ασθένειας σε μακρινές αλλά και κοντινές αποστάσεις, ενώ συχνή είναι η διάδοσή της με εργαλεία κοπής και κλάδευσης δένδρων ( αλυσοπρίονα, τσεκούρια, πριόνια κλπ.). Το Δασαρχείο έχει απαγορεύσει την υλοτομία πλατάνων από το έτος 2011. Αυτή μπορεί να γίνει μόνο σε κάποιες περιπτώσεις μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και έγκριση από τον Δασάρχη. Προκειμένου να προστατέψουμε τα πλατάνια θα πρέπει τα μηχανήματα εκσκαφής που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με πλατάνια να πλένονται με επιμέλεια και να απολυμαίνονται. Επίσης όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε πλατάνια πρέπει να απολυμαίνονται πριν και μετά τη χρήση τους. Η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας σε νέες εστίες προσβολής παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή της, πριν πάρει μεγάλη έκταση. Όταν η ασθένεια βρίσκεται στα αρχικά στάδια μπορούν να ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση επέκτασής της. Η ασθένεια απειλεί με εξαφάνιση τα πλατάνια στη χώρα μας. Η εξέλιξη και διάδοσή της είναι απόλυτα εξαρτώμενη από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η προστασία του πλατάνου είναι στα χέρια όλων μας».


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site