Τα αγάλματα λένε την ιστορία μας…

Μπορούν άραγε να μιλήσουν τα αγάλματα, γιατί τα κατασκευάζουμε και για ποιούς, με ποια υλικά;

Είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν μετά από συζητήσεις με τους εκπαιδευτικούς τους μέσα στην τάξη, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λυγιά Ναυπάκτου. Τα παιδιά συμμετείχαν και με δικές τους ερωτήσεις που αφορούσαν τα αγάλματα της πόλης, που βλέπουν καθημερινά. Ακολούθησε προβολή για τα αγάλματα και τη γλυπτική από την εποχή του κυκλαδικού πολιτισμού μέχρι και σήμερα.

Οι μικροί μαθητές έμαθαν να ξεχωρίζουν τα είδη των αγαλμάτων, και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σύγχρονα αγάλματα και για τη θεματολογία τους αλλά και για τα υλικά κατασκευής τους. Κατόπιν τους ανατέθηκε να βρουν πληροφορίες οι μεν μαθητές της Ε’ για τους αρχαίους γλύπτες, οι δε μαθητές της ΣΤ’ για τους σύγχρονους γλύπτες και τα έργα τους.

Η παρουσίαση απ’ όλους έγινε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, αφού εργάστηκαν ομαδικά. Μια ευχάριστη έκπληξη για τα παιδιά, διότι είδαν ότι ο υπολογιστής δεν είναι μόνο για ηλεκτρονικά παιχνίδια κι ότι μπορούν να δημιουργήσουν γνώση. Το επόμενο βήμα ήταν η καταμέτρηση και η φωτογράφηση των αγαλμάτων της πόλης της Ναυπάκτου. Βγήκαν λοιπόν στους δρόμους και στις πλατείες της Ναυπάκτου και επιδόθηκαν στο έργο τους! Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία τα παιδιά έμαθαν να ψάχνουν στοιχεία, να τα βρίσκουν , να τα αξιολογούν και να τα καταγράφουν. Συγκέντρωσαν πληροφορίες για την ιστορία του κάθε αγάλματος ξεχωριστά και δημιούργησαν μια παρουσίαση στον υπολογιστή με όλα αυτά τα στοιχεία. Κατά αυτόν τον τρόπο τα παιδιά έμαθαν την ιστορία της πόλης τους μέσα από τη ζωή σημαντικών ανθρώπων που πρόσφεραν πολλά για τη Ναύπακτο.

Η δράση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της «Ευέλικτης ζώνης», είχε και συνέχεια… Τα παιδιά έφτιαξαν και τα ίδια αγάλματα από πηλό, ενώ μέσα από παιγνίδι με κάρτες μνήμης που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί τους, Αλεξάνδρα Ζησιμοπούλου και Δημήτρης Δημόπουλος, έπαιξαν και διασκέδασαν, μαθαίνοντας ταυτόχρονα την ιστορία της πόλης τους, αλλά και το πώς να λειτουργούν ομαδικά.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site