Σύσκεψη για τον Κορινθιακό κόλπο

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου, όπου Φορείς και Οικολογικές Οργανώσεις έθεσαν για πολλοστή φορά τα προβλήματα επί τάπητος
Μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών» και από πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Υποδομών Νικόλαου Υφαντή στη σύσκεψη – συνάντηση αυτή συμμετείχαν η Γεν. Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού περιβάλλοντος και υποδομών , η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, η Δ/νση Τεχνικών έργων Π.Δ.Ε. η Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, η Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Αχαΐας, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας και εκπρόσωποι των συλλόγων – μελών της από την Ακράτα, το Διακοπτό, το Αίγιο, τον Ερινεό, το Δρέπανο και τη Ναύπακτο.
Τα θέματα που τέθηκαν και απασχόλησαν τη συνάντηση αφορούσαν:
«Ειδική χωροταξική μελέτη για τον Κορινθιακό – Περιφερειακά Χωροταξικά».
Το θέμα αφορά την ολοκλήρωση μιας ειδικής χωροταξικής μελέτης που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις παράκτιες περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου, ένα βασικό εργαλείο στην βιώσιμη προοπτική της ευρύτερης περιοχής του κόλπου.
«Διεπιστημονική πρόταση παρακολούθησης των θαλάσσιων συστημάτων του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου» όπου Κατατέθηκε διεπιστημονική πρόταση από Ερευνητές – Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΚΕΘΕ για την διαχρονική παρακολούθηση των δύο θαλασσών.
Σημειώνεται ότι ο Κορινθιακός Κόλπος, αν και κλειστό - ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα, έχει να μελετηθεί από το έτος 1981.
«Ρύπανση ποταμών – χειμάρρων – θάλασσας από βιομηχανικά και αστικά απόβλητα». Παρουσιάστηκε η κατάσταση που επικρατεί αναλυτικά σε κάθε ποτάμι και χείμαρρο της Αιγιάλειας και της Ναυπακτίας, σε Κράθι, Σελινούντα, Μεγανίτη και δέλτα Μόρνου.
Ζητήθηκε να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας των επίγειων και υπόγειων υδάτων κατά λεκάνη απορροής.
«Διαχείριση απορριμμάτων – υποδομές – θαμμένα σκουπίδια στα ποτάμια και στις ακτές της Αιγιαλείας και της Ναυπακτίας». Επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους η ανικανότητα και η έλλειψη βούλησης της Δημοτικής αρχής του Δήμου Αιγιάλειας στην σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας.
Για τον υπο κατασκευή ΧΥΤΑ Παπανικολού στον Ερινεό Αχαίας, καταδείχτηκε για πολλοστή φορά η ακαταλληλότητα της θέσης.
Στις εκβολές του Μόρνου ποταμού έγινε στο παρελθόν αποκατάσταση της χωματερής Ναυπάκτου που λειτουργούσε για δεκαετίες πολύ κοντά στη θάλασσα.
Σήμερα οι περιοχές γύρω από την παλιά χωματερή είναι γεμάτες από λύματά της και μολύνεται άμεσα η θάλασσα.
Η περιοχή ομοιάζει με τοξική βόμβα που συνεχώς ρυπαίνει το επίγειο και υπόγειο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής.
«Εγκατάσταση της πρώην εταιρείας «Αμιαντίτ» στο Δρέπανο Πατρών». Καταγγέλθηκε από τους συλλόγους η αδιαφορία τόσο των ιδιοκτητών όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πολιτείας σε επίπεδο Υπουργείων για τις συνέπειες που έχουν στην υγεία των κατοίκων τα αποθέματα προϊόντων αμιάντου και πετρελαιοειδών που είναι διάσπαρτα μέσα στο οικόπεδο της εταιρείας.
«Διάβρωση των ακτών της Αιγιαλείας – παράνομες αμμοληψίες στα ποτάμια» Προτάθηκε συγκεκριμένο πλέγμα μέτρων όπως: Παύση λήψης αμμοχάλικου μέσα από τις κοίτες των ποταμών τόσο της Αιγιάλειας όσο και της Ναυπακτίας.
Περιοδική αμμοχαλικοληψία , κατόπιν μελέτης δημοσίων ερευνητικών ιδρυμάτων υπο την αιγίδα της Π.Δ.Ε., σε περιοχές που εγκυμονεί κινδύνους υπερχείλισης των επίγειων υδάτων. Τεχνικός εμπλουτισμός των ακτών με φερτές ύλες των ποταμών από τα οριζόμενα σημεία των ανωτέρω μελετών.
Στο τέλος της σύσκεψης ανταλλάχθηκαν απόψεις επί των προτάσεων, με την ελπίδα τη θετική αντίδραση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της πολιτείας.
Να σημειώσουμε ότι τα θέματα του Κορινθιακού Κόλπου έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν αρμόδια όργανα, έως και τη Βουλή που εξέδωσε σχετικό ψήφισμα με συγκεκριμένες ενέργειες.
Οι όποιες προτάσεις, λύσεις και δράσεις παρέμεναν για μια ακόμα φορά δυστυχώς στα χαρτιά.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site