Ηλιακές σκηνές για ζώνες καταστροφών

Οι πρωτοφανείς πλημμύρες που έχουν «γονατίσει» το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας άγγιξαν 200.000 ανθρώπους, κατοίκους μιας περιοχής που κάποιοι εκτίμησαν ότι είναι περίπου ίσης έκτασης με τη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί.
Από τους ανθρώπους αυτούς, δεκάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Και αυτή είναι μόνο μία φυσική καταστροφή, η οποία εκτυλίσσεται μπροστά στον τηλεοπτικό φακό.
Οι πλημμύρες στο Πακιστάν ή ο σεισμός που ισοπέδωσε πέρυσι τέτοια εποχή την Αϊτή πυροδότησαν την κινητοποίηση χιλιάδων μελών σωστικών συνεργείων και ανέδειξαν την ανάγκη για κινητές, βιώσιμες λύσεις για την ασφαλή στέγαση των πληγέντων. Μια τέτοια λύση θα μπορούσαν να είναι οι σκηνές που σχεδίασαν δύο αμερικανικοί όμιλοι, σκηνές που τροφοδοτούνται από την ενέργεια του Ήλιου, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για συμβατικές γεννήτριες πετρελαίου.
Το ηλιακό καταφύγιο ονομάζεται PowerMod και στο ύφασμά του έχουν ενσωματωθεί πολύ λεπτοί ηλιακοί συλλέκτες, ισχύος 4,5 kW h την ημέρα. Το PowerMod, διαστάσεων 6 επί 6 μέτρα, είναι πολύ απλό στην κατασκευή του και υποστηρίζεται από ένα στύλο στη μέση. Οι δυνατότητές του εκπλήσσουν: η ενέργεια των ηλιακών συλλεκτών του επαρκεί για το φωτισμό της σκηνής, ενώ μπορεί να τροφοδοτήσει ανεμιστήρες, κινητά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ακόμη και ψυγεία καθώς και να φορτίσει μπαταρίες. Η σκηνή ζυγίζει 75 κιλά και μπορεί να στηθεί από δύο άτομα μέσα σε μόλις 15 λεπτά.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site