Το πρώτο βιοκλιματικό χωριό !

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Τενερίφης. Η Τενερίφη είναι το μεγαλύτερο από τα επτά Κανάρια Νησιά και βρίσκεται 800 μίλια από την Ισπανία και 185 μίλια από τις ακτογραμμές της Αφρικής.
Γνωρίζοντας ότι το 50% της ενεργειακής κατανάλωσης γίνεται στα σπίτια, κατασκευάσθηκαν αυτοτροφοδοτούμενες κατοικίες και έτσι μετά από 15 χρόνια μελέτης, τα σπιτάκια στο βιοκλιματικό χωριό είναι έτοιμα προς ενοικίαση αυτό το φθινόπωρο. Σημειώνεται ότι το καθένα από τα σπιτάκια έχει σχεδιαστεί από διαφορετικούς αρχιτέκτονες απ’ όλο τον κόσμο.
Στο βιοκλιματικό χωριό έχουν ήδη χτιστεί 25 ενεργειακά αυτόνομα σπιτάκια, διαφορετικής αρχιτεκτονικής.
Στα σπιτάκια έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες που θα ενημερώνουν το Ινστιτούτο για τη θερμοκρασία, την υγρασία και την κίνηση του αέρα ώστε να διαπιστωθεί ποιες τεχνικές είναι οι πιο αποτελεσματικές.
Τα σπιτάκια του βιοκλιματικού χωριού, που κατασκευάστηκαν από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, είναι εφοδιασμένα με φωτοβολταϊκά και περιβάλλονται από δέντρα και ρυάκια ώστε να παραμένουν δροσερά.
Παράλληλα το χωριό διαθέτει μονάδα αφαλάτωσης και το νερό που χρησιμοποιείται προέρχεται από τη θάλασσα.
Το βιοκλιματικό χωριό αποτελεί <ζωντανό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης>.
Πηγή econews.gr


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site